Marian Alecsiu, F64: Primii pasi in lumea fotografiilor

Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 00:00
2794 citiri
Marian Alecsiu, F64: Primii pasi in lumea fotografiilor

Am fondat F64 impreuna cu Daniela Becheru, in urma cu 12 ani. Denumirea de F64 provine de la un renumit grup de fotografi din San Francisco, iar din punct de vedere tehnic, F64 reprezinta o valoare extrem de mica a diafragmei, ce ofera o foarte mare profunzime de camp.

Decizia acestei afaceri nu a fost spontana, ci doar mi-am urmat o pasiune, cea pentru fotografie alaturi de curiozitatea de a interactiona cu cei pasionati ca mine.

Primul pas pe care l-am facut a fost mica consignatie din Magazinul Unirea de 10 mp care a functionat timp opt ani, iar in 2001 ne-am mutat intr-un spatiu comercial de 50 mp, langa Ministerul de Interne din zona Cecului Mare.

Peste alti 6 ani ne-am relocat business-ul intr-un sediu mai mare, o vila de 320 mp, pe care am achizitionat-o printr-un credit bancar. O data cu spatiul si cu diversitatea produselor pe care le importam a crescut si numarul angajatilor. Azi functionam intr-un showroom de 1.500 mp, impreuna cu alte doua sedii de birouri si depozite, care insumeaza inca 1000 mp.

Ce ne-am propus?

Ca si elementul tehnic, magazinul F64 urmareste si reuseste sa tina pasul cu orice schimbari si pentru clientii pretentiosi ofera o intreaga paleta de ghiduri foto si o multitudine de cursuri.

Folosindu-ma de pasiunea si cunostintele mele va voi vorbi despre aceasta afacere, despre clientii F64, despre achizitiile aparatelor foto si cele mai bune optiuni de pe piata.

In editorialele urmatoare va voi oferi si cateva sugestii de achizitie raportate la niveluri diferite de cunostinte despre fotografie, raportate la destinatia de vacanta aleasa, dar si raportate la pret.

Te pregatesti de vacanta? Iata cateva sugestii

Clientii F64 sunt impartiti in doua categorii. Avem pe de o parte profesionistii care sunt orientati in comportamentul de achizitie catre tehnica fotografica, documentare, calitate si consum ridicat de accesorii si pe de alta parte sunt entuziastii care isi doresc ca fiecare achizitie sa fie asistata de catre un consultant, pentru a primi cele mai bune sfaturi.

Daca facem parte dintre cei entuziasti, mai intai ar trebui sa ne intrebam ce vrem sa facem cu el, iar apoi, in functie de nevoi, sa ne alegem gama de aparate din care vom face achizitia.

Pana acum cativa ani, lucrurile erau destul de simple. Cei care isi doreau un aparat care sa se incadreze intr-un buget redus si sa-l utilizeze pentru amintiri din vacante/concedii, fara a avea nevoie de editare ulterioara a fotografiilor si fara sa se complice cu setari manuale, alegeau un aparat din gama compacta.

Pentru o calitate mai buna a fotografiilor, care eventual sa fie editate ulterior sau printate pe suprafete mari si care ofera posibilitatea setarilor manuale, cu siguranta alegerea cea mai buna este un aparat DSLR.

Insa de ceva vreme a aparut o a treia categorie de aparate foto, aparatele mirrorless sau hibride cum le mai numesc unii producatori. Aceasta noua categorie imbina caracteristicile principale ale celorlalte doua categorii. De la compacte a fost preluata dimensiunea si usurinta de utilizare si a fost combinata cu posibilitatea aparatelor DSLR de a folosi obiective interschimbabile.

Fiecare categorie are plusuri si minusuri. Desi diferentele sunt mai mult in nuante de gri, decat alb versus negru, e bine sa stim ca alegerea unui anumit tip de aparat ne aduce atat avatantaje, cat si dezavantaje fata de un aparat dintr-o alta categorie.

Avantajele aparatelor compacte

Aparatele compacte vin cu urmatoarele avantaje:au pretul cel mai mic (cu preturi incepand de la 300 lei), modul de utilizare cel mai simplu (functioneaza foarte bine in modul automat fara a necesita setari avansate), dimensiuni foarte mici (mai ales in comparatie cu DSLR) si vin din fabrica cu obiectiv cu zoom mare.

Dezavantajele aparatelor compacte

Din cauza dimensiunii mici a senzorului, calitatea imaginii nu este la acelasi nivel. In plus, gama de accesorii este foarte limitata.

Avantajele aparatelor DSLR

Aparatele DSLR au o calitate foarte buna a imaginii, o gama foarte variata de obiective si accesorii, o viteza de fotografiere si focalizare foarte mare.

Dezavantajele aparatelor DSLR

Aici deja vorbim despre un pret mai mare (in comparatie cu aparatele compacte), dar si o dimensiune si greutate mai mare.

Avantajele aparatelor mirrorless

Acestea vin cu o calitate foarte buna a imaginii (comparabila cu DSLR), ogama variata de obiective si accesorii, dimensiuni reduse (comparabile cu aparatele compacte) si au un mod de utilizare simplu (comparabil cu aparatele compacte).

Dezavantajele aparatelor mirrorless

Desigur, ele vin si cu dezavantaje precum un pret mai mare (comparabil cu DSLR), sau viteza de fotografiere si focalizare mai redusa decat in cazul unui aparat DSLR.

Marian Alecsiu,

Co-fondator F64

Citeste si alte editoriale scrise de Marian Alecsiu in urmatoarele editii de weekend "Cum sa-i cheltuiesti".

#cum alegi aparat foto, #cel mai bun aparat foto, #Marian Alecsiu F64 , #Gadgeturi IT