Radiografie la plamani cu iPhone-ul

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 07:29
3021 citiri
Radiografie la plamani cu iPhone-ul
Radiografie pe iPad

Intr-o lume plina de aplicatii mobile, doctorul Patrick J. Gagnon a reusit sa vina cu o inventie demna de Star Trek. Acesta isi intampina pacientii scotandu-si iPhone-ul din buzunar. De aici si pana la vizualizarea radiografiei pe ecranul smartphone-ului este un singur pas.

Doctorul tocmai a primit aprobarea Administratiei pentru Alimente si Medicamente (FDA) din SUA pentru utilizarea acestei aplicatii.

"Este o modalitate foarte placuta de a realiza radiografia unui pacient", a declarat acesta pentru The New York Times.

Aplicatia, numita Mobile MIM, realizata de MIM Software, poate trasforma un dispozitiv iPhone sau iPad intr-un instrument de diagnosticare. Acesta le permite doctorilor sa examineze radiografii si sa dea un diagnostic pe baza imaginilor de rezonanta magnetica, tomografiilor computerizate si a altor tehnologii. Oriunde s-ar afla.

Doctorul Gagnon spune ca aplicatia se va doveti utila si pentru transferul rapid de imagini catre colegii din alte spitale. In acest mod, deciziile pot fi luate foarte rapid.

Mobile MIM se numara printre nenumaratele aplicatii care au fost aprobate sau asteapta sa fie aprobate de FDA. Cu siguranta ca vom auzi in viitor de foarte multe astfel de tehnologii demne de filmele science-fiction.

In paralel, FDA lucreaza la un set de reguli pentru aplicatiile de acest tip, iar in luna septembrie a organizat un workshop de doua zile cu scopul obtinerii unui feedback din partea medicilor.

Insa, in opinia lui Bakul Patel, consultant in cadrul Centrului pentru Dispozitive si Radiologie care tine de FDA, doar o mica parte dintre aplicatiile din acest domeniu ce isi vor face aparitia pe piata vor avea nevoie de reglementare.

Focusul va fi pe cele destinate unor diagnosticari specifice, sau care transforma un aparat mobil intr-un device medical reglementat. Spre exemplu, o aplicatie care face dintr-un smartphone un aparat EKG ce poate determina daca un pacient are un atac cardiac va avea nevoie de atentia sporita a FDA.

Mobile MIM este prima aplicatie medicala de acest tip care a primit aprobarea agentiei.

Software-ul vine in doua versiuni: Mobile MIM, pentru doctori, si VueMe, pentru pacienti. Ambele sunt gratuite, insa MIM Software tarifeaza stocarea imaginilor pe serverele sale.

Spre exemplu, tariful pe care trebuie sa-l plateasca un medic sau un spital pentru a uploada imagini din cadrul unei examinari pe un cloud MIM este de 1 dolar, dupa cum spune Mark Cain, CTO (chief technology officer) al companiei. Chiar daca fisierul are mai multe parti, pretul este tot de 1 dolar.

Tariful pentru vizualizarea unui studiu atunci cand doctorul i-l trimite unui pacient sau unui coleg este de 1 dolar pentru iPhone si 2 dolari pentru iPad.

#aplicatii smartphone radiografie, #aplicatii iphone radiografie , #Gadgeturi IT