Adio cod PIN si parole! Cum vom fi recunoscuti de aparate in viitor

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 15:30
5057 citiri
Adio cod PIN si parole! Cum vom fi recunoscuti de aparate in viitor
Foto: CNN

Banala parola a unui cont personal accesibil prin intermediul mijloacelor digitale incepe sa fie inlocuita cu alte metode de certificarea identitatii, mult mai sigure in opinia specialistilor.

Bataile inimii, scanarea retinei sau a sistemului de vase sanguine din palma tind sa inlocuiasca atat parolele greu de retinut, cat si metoda amprentarii.

Bazate pe principiile masuratorilor biometrice complexe, noile dispozitive smart create pentru cresterea sigurantei in identificarea utilizatorului prind din ce in ce mai mult teren, arata un reportaj al postului TV american CNN.

Amprenta, eliminata de bataile inimii

"Iti lasi amprentele peste tot, zi de zi. Lasi urme care pot fi copiate si folosite apoi impotriva ta", argumenteaza Karl Martin, directorul executiv si fondatorul companiei canadiene Bionym.

Iar solutia oferita de canadienii de la Bionym este Nymi, o bratara digitala care are rolul de a masura ritmul cardiac pentru a autentifica identitatea unei persoane. Senzorii acesteia citesc impulsurile electrice generate de muschiul inimii, care sunt unice pentru fiecare individ in parte.

Aplicabilitatea, desi de domeniul viitorului, este extrem de simpla. "Te duci la magazin, apropii bratara de cititorul electronic si platesti cumparaturile fara sa fii nevoit sa iti cauti cardul. La fel si la un ATM, aparatul te va recunoaste prin intermediul bratarii fara alte verficari", mai spune Martin.

Poate parea un pic infricosator ca identitatea ta sa fie recunoscuta la tot pasul de masinarii, dar cum hackerii din ziua de astazi nu intampina nicio piedica in spargerea unor sisteme complexe de coduri, aceste masuratori biometrice par solutia ideala de protectie in fata atacurilor cibernetice.

Internetul are si o epoca apusa

Desi are abia cateva decenii de cand a intrat in viata noastra, internetul are deja un trecut si o istorie apusa, ori cel putin asa cred specialistii vizionari.

"In trecut, totul se axa pe a concentra informatii in centrul unei retele si apoi de a construi ziduri de protectie in jurul ei cu firewall-uri, programe antivirus si alte programe asemanatoare. Astazi lumea nu mai functioneaza dupa aceste criterii", considera Alastair Paterson, director executiv al Digital Shadows, o companie de evaluare a riscurilor de securitate cibernetica.

Noua evolutie a dispozitivelor digitale si programele concepute pentru acestea au impins intr-adevar la cosul de gunoi al istoriei programele antivirus create in trecut ca unica arma de protectie impotriva hackerilor. Astazi, pana si un copil de gimnaziu poate sparge cu usurinta un antivirus, iar masurile de securitate ale viitorului par sa se rezume la caracteristicile fiecarui individ.

"Viziunea noastra despre viitor este ca orice dispozitiv inteligent trebuie sa fie adaptat si personalizat in functie de fiecare individ in parte. Aceasta presupune sa raspunda diferit, in functie de persoana care il utilizeaza", explica directorul Bionym, Karl Martin.

#cod PIN viitor, #parole viitor, #parole puls, #bratara puls tranzactie , #Stiri Gadget