Bratara cu socuri electrice pentru a scapa de obiceiurile proaste

Duminica, 02 Noiembrie 2014, ora 16:04
2588 citiri
Bratara cu socuri electrice pentru a scapa de obiceiurile proaste
Foto: Digital Trends

O companie americana a dezvoltat o bratara menita sa-i ajute pe oameni sa renunte la obiceiurile proaste, administrandu-le un soc electric de fiecare data cand nu-si ating obiectivele. Printre aceste obiceiuri pot fi lenevitul in pat dimineata, prea mult timp petrecut pe social media sau chiulul de la ora de gimnastica.

Utilizatorul pur si simplu alege un obicei prost de care doreste sa scape, il programeaza in aplicatia smartphone a bratarii si alege pedeapsa pe care aceasta o va administra. Aceasta poate varia de la o vibratie sau un semnal sonor, pana la trimiterea unui soc electric usor de pana la 300 de volti, relateaza DPA.

Prin asigurarea unui stimul negativ ori de cate ori este repetat un obicei prost, creierul va incepe treptat sa asocieze acest stimul cu comportamentul respectiv. De-a lungul timpului, creierul va stabili in cele din urma o legatura puternica intre obiceiul prost si pedeapsa corespunzatoare, asa incat nu va mai fi nevoie de soc - va aparea o inclinatie instinctiva de a nu mai roade unghiile sau de a nu mai lenevi in pat, de exemplu.

Dispozitivul, dotat cu tehnologie radio Bluetooth si alte aplicatii, poate fi utilizat, teoretic, pentru aproape orice, dar asa cum este conceput in acest moment pare sa se concentreze pe trei domenii principale: somn, exercitii fizice si productivitate, potrivit portalului digitaltrends.com.

Functia de somn, de exemplu, il va trezi pe purtatorul bratarii cu vibratii mici pe incheietura mainii, dar daca incearca sa motaie sau accelerometrul incorporat nu detecteaza miscare, va fi abordat cu un soc. Functia de exercitiu va permite sa fie introdusa locatia salii de gimnastica si ora acestei activitati sau locul de munca si ora de incepere a programului. Daca telefonul nu intra in perimetrul locatiei fixate in perioada de timp determinata, atunci pedeapsa este plata unei penalizari, postarea esecului pe Facebook sau socul electric. Functia de productivitate, pe de alta parte, va lucra cu conectorul din Chrome si va permite selectarea site-urilor pe care utilizatorul doreste sa le evite sau sa le utilizeze mai rar.

Pe de alta parte, dispozitivul nu doar pedepseste comportamentul rau, ci este conceput si pentru a-i recompensa pe utilizatori pentru atingerea obiectivelor. Daca acestea sunt indeplinite in mod constant, de exemplu, utilizatorul poate castiga bani de la alti utilizatori care nu si le indeplinesc.

Bratara a fost dezvoltata de o companie din Boston sub denumirea "Pavlok", de la numele fiziologului rus Ivan Pavlov, renumit pentru studiile sale din 1918 privind conceptul de conditionare clasica.

Dispozitivul este menit sa ajute la schimbarea comportamentelor si sa permita utilizatorilor sa se tranforme in persoana care doresc sa devina. Compania intentioneaza sa conecteze in viitor dispozitivul la alte aplicatii si dispozitive pentru a largi evantaiul obiceiurilor proaste ce urmeaza a fi corectate.

Aparatul urmeaza sa iasa pe piata in aprilie anul viitor si compania afirma ca a primit deja aproximativ de 1.000 de pre-comenzi.

#bratara gadget, #bratara bluetooth, #bratara Pavlok , #Stiri Gadget