Bucataria viitorului: Frigidere inteligente, tocator cu touchscreen si imprimanta 3D care sa printeze ravioli

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 10:00
1809 citiri
Bucataria viitorului: Frigidere inteligente, tocator cu touchscreen si imprimanta 3D care sa printeze ravioli

Frigidere inteligente, un tocator cu touchscreen interactiv, un suport de masa flexibil care masoara greutatea alimentelor si o imprimanta 3D care sa printeze ravioli sunt doar cateva dintre inventiile europene din acest an care contureaza bucataria viitorului.

Frigiderele inteligente, cu ecrane de dimensiunea unor tablete, conectate la internet wireless si tehnologie de scanare a codurilor de bare pot oferi informatii esentiale despre alimentele pe care le contin, inclusiv date la zi despre termenele de expirare, conform bbc.co.uk.

Acestea pot chiar sugera retete pe baza alimentelor disponibile in frigider si sa le transmita telefonului dumneavoastra inteligent.

Designerul de produse Siobhan Andrews a inventat Chop-syc, prototipul unui tocator cu touchscreen interactiv si multifunctional, conectat la o retea wi-fi, care poate cantari ingrediente, propune retete si calcula cantitatea de alimente, in functie de numarul invitatilor la masa.

Inventatoarea gadget-ului, care a castigat concursul de inventica "GetItOnPaper", finantat de Sharp Laboratories of Europe, a afirmat ca a dorit sa "simplifice un mod de a gati mai sanatos".

Tocatorul de alimente poate fi utilizat fara teama de a defecta touchscreen-ul, deoarece acesta este prevazut cu sticla securizata.

"Dimensiunea alimentatiei sanatoase a fost un factor care ne-a atras cu adevarat", a spus Ian Thompson, director executiv la Sharp Laboratories of Europe.

Janne Palovuori, din Finlanda, a fost unul dintre finalistii competitiei laboratorului de design Electrolux pe 2013, cu prototipul suportului de masa flexibil Nutrima, conectat la reteaua wi-fi, care masoara greutatea si valoarea nutritionala a alimentelor.

Compania Natural Machines din Barcelona a inventat Foodini, prototipul unei imprimante 3D, care poate produce o gama de alimente, de la ciocolata la ravioli, pe baza unei liste de ingrediente, cu conditia ca acestea sa aiba o consistenta moale.

Din punct de vedere tehnic, este vorba despre un proces de pompare, nu de printare, dar imprimanta poate combina pana la sase ingrediente, din duze separate, pentru a produce o gama variata de mancaruri, ce au forme programate prin tehnologie de inalta precizie.

NASA a luat in considerare tehnologii similare pentru a incerca sa ofere feluri de mancare mai apetisante pentru astronautii de pe Statia Spatiala Internationala.

Directorul companiei Natural Machines, Emilio Sepulveda, estimeaza ca imprimanta Foodini va costa in jur de 1.000 de euro, desi este putin probabil sa fie prea curand disponibila in magazine.

#bucataria viitorului , #Stiri Gadget