CES 2015. "Interconectivitatea", cuvantul de ordine in tendintele anului

Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 08:15
2364 citiri
CES 2015. "Interconectivitatea", cuvantul de ordine in tendintele anului
Foto: The New York Post

Cel mai mare show dedicat gadgeturilor si tehnologiilor de ultima ora, CES 2015, isi deschide portile, marti, in Las Vegas. Evenimentul va ridica si valul de pe noile tehnologii ce se pregatesc sa intre in viata noastra, 3500 de companii fiind prezente in cadrul show-ului.

"Nu cred ca vom vedea multe produse revolutionare in cadrul acestui targ, ci mai degraba o serie de gadgeturi interconectate", apreciaza Patrick Moorhead, analist tehnologic la Moor Insights and Strategy, pentru ABC News

"Conexiunea diferitelor dispozitive prezente in viata noastra", a descris Moorhead pentru postul ABC News tendinta care va domina tehnologia in acest an. Iata si categoriile unde impactul se va resimti curand.

Televizor pentru popor

Anul 2015 va fi probabil si anul in care televizoarele de ultima generatie vor deveni mai accesibile publicului larg. Pentru aceeasi bani poti spune deja adio televizorului tau cu 1080 de pixeli, deschizand usa larg catre tehnologia 4K. Ceea ce s-ar traduce printr-o rezolutie de vis cu 4000 de pixeli pe un ecran mare la un pret convenabil.

Interfata cu automobilele

BMW, Audi, Chrysler, Ford, GM, Mercedes, Toyota si Volvo sunt doar cateva nume mari din industria auto care vor prezenta in cadrul CES 2015 modele de automobile cu o interfata mult mai accesibila soferului care le opereaza, dar si o interconectivitate mai mare cu alte dispozitive digitale.

Pe de alta parte, Google nu va rata sa isi prezinte prototipul masinii autonome in forma finala, chiar daca productia de serie va debuta abia in 2017.

"O sa vedem tehnologie auto care este deja functionala, dar vom putea observa si cum se comporta modelul de masina autonoma", spune Moorhead.

Casa inteligenta

Modelele de case smart sunt trendul acestui an. Conexiunile digitale vor permite un control direct si eficient al aparaturii existente intr-o casa.

Inclusiv incuietorile, sistemele electrice, termice, instalatiile sanitare si cele de acces in dependinte vor fi direct in mana proprietarului printr-o simpla comanda.

"Eve Room" de la Elgato se anunta a fi senzatia CES in acest domeniu, sistemul permitand monitorizarea si controlul asupra calitatii aerului, presiunii, temperaturii si umiditatii acestuia, ca si asupra surselor de energie si a consumului de apa intr-o casa smart.

Modelele prezentate in cadrul CES 2015 se vor axa, deasemenea, si pe economisirea energiei intr-o locuinta de ultima ora. Aplicatiile viitorului se arata prietenoase atat cu natura, cat si cu banii tai, economisind o parte din cheltuielile cu energia electrica.

Sistemele de incalzire termica si combinele frigorifice au facut deja pasul in era digitala avand abilitatea de a administra in mod inteligent energia si de a-ti prezenta diverse optiuni de consum.

Apple, marele absent

Cu ceasul smart iWatch gata de a iesi pe piata in urmatoarele luni, Apple este deja subiect de discutie printre participantii la CES 2015, chiar daca gigantul tech nu va fi prezent la standuri. In schimb, alte accesorii realizate de diverse companii pentru a interactiona cu Apple Watch vor invada expozitia.

Realitate virtuala pentru mase

Oculus, ochelarii pentru realitate virtuala domina discutiile pasionatilor de mai bine de o jumatate de an, iar 2015 pare sa fie anul in care bariera dintre lumea reala si cea virtuala sa fi sfaramata de invazia maselor.

Producatorii au anuntat in toamna ca este o chestiune de cateva luni, dar Moorhead crede ca Oculus s-ar putea sa fie unul dintre evenimentele surpriza ale acestei expozitii.

#CES 2015, #tendinte CES 2015, #case smart, #masini autonome, #tehnologie digitala , #Stiri Gadget