Nevazatorii vor putea citi orice text, cu ajutorul unui dispozitiv pentru deget

Marti, 15 Iulie 2014, ora 14:17
4724 citiri
Nevazatorii vor putea citi orice text, cu ajutorul unui dispozitiv pentru deget

Dotat cu o camera si cu un soft adecvat, dispozitivul FingerReader citeste texte pentru persoanele cu deficiente de vedere si nevazatori. Un sistem de vibratii permite sa nu se piarda randul, relateaza maxisciences.com.

Este un sistem ingenios care ar putea fi de mare ajutor pentru nevazatori: dispozitivul le va permite sa citeasca carti sau orice alt document numai urmarind randurile cu degetul. Conceput la prestigiosul Massachussetts Institute of Technology (MIT), FingerReader este un aparat care citeste cu voce tare, electronic, orice text pe suport de hartie sau digital.

Fabricat cu ajutorul unei imprimante 3D, prototipul va usura considerabil viata nevazatorilor. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in lume exista 285 de milioane de persoane care sufera de deficiente vizuale si 39 de milioane de nevazatori. Nu este intotdeauna usor pentru aceste persoane sa invete Braille sau sa gaseasca carti scrise in acest alfabet. De aici, utilitatea inovatiei.

Potrivit descrierii furnizate de inventatorii lui, FingerReader se pune pe degetul aratator, iar utilizatorul nu trebuie decat sa parcurga randurile ca sa le auda citite de aparat. O camera vizualizeaza cuvintele si randurile si trimite o mica vibratie atunci cand 'cititorul' pierde randul. Aparatul actioneaza la fel la capatul randului sau la inceputul lui. Citirea se face in timp real.

"Cu FingerReader se poate citi cu varful degetului. Este mult mai mic si mai usor de purtat decat orice alta solutie avuta la indemana pana in prezent", spune Pattie Maes de la MIT. Produsul nu are inca un pret, fiind inca in stadiul de prototip, dar realizatorii lui spera sa il dezvolte si sa il comercializeze cat mai curand posibil.

Nu este primul dispozitiv care recurge la un asemenea concept: cercetatorii de la MIT au testat anterior un EyeRing, inel echipat cu o microcamera cu care se fotografiau obiecte si se transmitea oral descrierea acestora. FingerReader apare ca o evolutie a acestui concept ingenios, incheie maxisciences.com.

#dispozitiv FingerReader, #dispozitive nevazatori , #Stiri Gadget