Europa ramane dependenta de gazul rusesc. Nord Stream II consolideaza pozitia Gazprom in piata UE

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 15:17
5237 citiri
Europa ramane dependenta de gazul rusesc. Nord Stream II consolideaza pozitia Gazprom in piata UE
Foto: South Front

Al doilea tronson al gazoductului Nord Stream, care va transporta gaze din campurile arctice din Rusia pana in Germania, va consolida pozitia Gazprom in piata de energie din UE, dupa cum recunoaste presedintele companiei Alexei Miller.

Dincolo de o mai buna pozitionare a companiei energetice din Rusia in fata competitorilor din SUA si Qatar, prezenti cu LNG in Europa, inaugurarea gazoductului va duce si la o reducere dramatica a volumului de gaz tranzitat pe teritoriul Ucrainei si, implicit, a sumelor platite ca redeventa catre Kiev, dupa cum anunta Reuters.

La inceputul acestei saptamani, partenerii occidentali din proiectul Nord Stream II ai Gazprom au cazut de acord sa contribuie cu 50% din suma de 9,5 miliarde euro necesara pentru construirea gazoductului pe sub Marea Baltica.

In acest moment, in ciuda avertismentului dat de Comisia Europeana privind cresterea dependentei UE de gazul rusesc, Gazprom detine 30% din piata de profil din Europa, inregistrand o crestere cu 10% a vanzarilor de gaze fata de 2016.

"Asteptam noi recorduri de vanzari anul acesta, iar pozitia noastra pe piata europeana este de asteptat sa creasca.

Scaderea productiei din campurile de gaz din Marea Nordului, ca si din alte tari, se anunta a fi un factor important. Datorita acestui lucru, cota de piata a gazului din Rusia va creste", a precizat Alexei Miller.

Expertii companiei considera ca, in urmatorii 15 ani, cererea pentru gazul natural din Rusia le va permite sa exporte anual o cantitate suplimentara de aproximativ 100 miliarde mc.

Un prim pas in acest sens va fi deschiderea gazoductului Nord Stream II in 2020, moment din care tranzitul de gaze prin gazoductele de pe teritoriul ucrainian se va reduce dramatic.

Chiar daca initial se vorbea de sistarea totala a livrarilor prin intermediul retelei de gazoducte ucrainiene, Miller da asigurari ca unele cantitati mici, de pana la 15 miliarde mc de gaz, vor fi asigurate annual pentru tarile care se invecineaza cu Ucraina.

In schimb, pentru statele baltice si unele tari din estul Europei deschiderea gazoductului Nord Stream II si reducerea volumului de gaze tranzitate prin Ucraina poate reprezenta un pericol la adresa securitatii energetice, in contextul in care Moscova a folisit in mai multe randuri Gazprom pe post de pion politic in relatiile cu diverse tari din Europa.

Capacitata totala de transport gaze a Ucrainei este de 120 miliarde mc pe an, aceasta fiind principal ruta de transit a gazului rusesc catre Europa inca din perioada sovietica.

In ultimii ani insa, volumul de gaze tranzitat prin intermediul azoductelor ucrainiene a scazut la valori de 50-80 miliarde mc, pe masura ce Gazprom a deschis noi cai de livrare a combustibilului catre consumatorii cei mai importanti de pe continent.

Multi politicieni si analisti europeni au vazut in acest gest o replica a Moscovei fata de Kiev, venita ca urmare a tensiunilor inregistrate intre cele doua tari, acestea culminand in final cu declansarea crizei din Ucraina si anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia.

Miller neaga insa orice implicare in scandalul geopolitic care tine Europa in stare de alerta de mai bine de 3 ani. "Ruta pe sub Marea Baltica este cu 2.000 de kilometric mai scurta decat cea ucrainiana", a explicat seful Gazprom.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tranzit gaz Ucraina, #gazprom, #cota piata Gazprom, #securitate energetica UE, #consum gaze naturale Europa , #Cota de piata