Kievul se joaca cu nervii lui Putin: Nu mai platim gazul, daca Gazprom incalca contractul

Marti, 24 Februarie 2015, ora 16:43
3856 citiri
Kievul se joaca cu nervii lui Putin: Nu mai platim gazul, daca Gazprom incalca contractul
Foto: Die Welt

Compania energetica de stat din Ucraina le-a transmis un avertisment rusilor de la Gazprom, prin care ii instiinteaza ca va sista plata in avans a gazelor naturale, daca mai apar incalcari ale contractului dintre cele doua parti.

Kievul acuza Gazprom ca a livrat cantitati insuficiente de gaz in timpul iernii incalcand clauzele contractului intermediat de UE, arata publicatia Financial Times.

Furnizare la trei sferturi din volum

Naftogaz, operatorul de pe piata ucraineana, a emis marti un comunicat prin care arata ca Gazprom nu si-a respectat obligatiile contractuale in ultimele zile.

"Gazprom era obligata sa livreze o cantitate de 114 milioane de metri cubi de gaz, in perioada 22-23 februarie, dar a asigurat doar 47, respectiv 39 de milioane de mc de gaz natural in aceste doua zile.

Mai mult, Gazprom nu a oferit o explicatie pentru incalcarea obligatiilor contractuale", se arata in comunicatul emis de companie.

In acelasi timp, directorul executiv al Gazprom, Alexey Miller, a lansat un ultimatum catre statele europene, pe care le-a amenintat cu sistarea livrarilor de gaze, daca Kievul nu va achita factura in avans pentru cantitatile contractate.

Andriy Koboliev, directorul executiv al Naftogaz, a comentat simplu avertismentul rusilor:

"Cea mai mare parte din gazul Ucrainei este importata din Europa. Cu toate acestea, ne vom indeplini obligatiile de a asigura transportul de gaze catre Uniunea Europeana".

Rusia vrea bani pentru gazul livrat separatistilor

Oficialii europeni spun totusi ca nu se intrevede o criza energetica imediata in Uniunea Europeana.

Conflictul pe tema gazelor dezvaluie insa o latura nevazuta a confruntarii dintre Rusia si Occident pe tema crizei ucrainene.

Kremlinul a transmis Gazprom, inca de saptamana trecuta, o solicitare de a suplimenta cantitatile de gaz livrate Ucrainei cu necesarul reclamat de rebelii prorusi din cele doua regiuni separatiste.

Naftogaz, care ii acuza pe rebeli ca au distrus intentionat retelele de alimentare din zona, sustine ca nu va plati pentru cantitatea livrata de Gazprom in cele doua regiuuni controlate de rebelii prorusi, iar cota de gaze achitata in avans de Ucraina nu trebuie sa faca obiectul acestor livrari.

Pentru moment, nu este clar daca Gazprom a furnizat intr-adevar gaze naturale in Donbas si Lugansk din cota care-i revenea Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#livrari gaz Rusia, #cota gaze naturale Ucraina, #livrari gaz UE, #plata factura Gazprom , #Cota de piata