OMV merge pe mana rusilor. Austriecii sunt decisi sa investeasca in Nord Stream 2

Joi, 18 Februarie 2016, ora 11:24
3253 citiri
OMV merge pe mana rusilor. Austriecii sunt decisi sa investeasca in Nord Stream 2
Foto: Gazprom

Proiectul gazoductului Nord Stream 2 urmeaza sa primeasca un raspuns final de la Comisia Europeana pana la sfarsitul acestei luni, iar un partener din consortiul international creat sub umbreala Gazprom are deja planuri mari legate de aceasta investitie.

Compania austriaca OMV si-a facut calculele si pare decisa sa se implice in constructia tronsonului care va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltica. "Ne pastram pozitia de jucator important pe piata de energie din Europa Centrala si de Sud-Est", a argumentat directorul executiv Rainer Seele, citat de agentia TASS.

Un proiect de miliarde

Calculele efectuate de austrieci arata ca al doilea tronson de transport al gazului dintre Rusia si Germania ar necesita o investitie totala de 10 miliarde de euro.

Consortiul international care se va ocupa de constructia gazoductului este format din Gazprom (51%), OMV (10%), BASF/ Wintershall (10%), E.On (10%), Shell (10%) si Engie (9%).

Nord Stream 2 ar urma sa devina operational in 2019, moment in care Moscova intentioneaza sa renunte la transportul gazelor naturale catre Europa prin intermediul retelei ucrainiene.

Capacitatea noului gazoduct este proiectata la 55 miliarde de metri cubi de gaz, punctul de livrare urmand sa fie Greifswald, acelasi ca si pentru gazul expediat prin intermediul gazoductului Nord Stream 1, inaugurat in 2011.

Mize economice si spaime politice

Pentru OMV, intrarea in consortiu pare sa fie una dintre cele mai inspirate decizii din ultimii ani. "Investim intr-un proiect cu un nivel ridicat de profitabilitate, fezabilitatea economica este uimitoare.

O parte importanta din gazul tranzitat pe aceasta ruta va ajunge in punctul de distributie Baumgartner. Aceasta ne asigura pe viitor rolul de jucator major in distributia gazului in Europa de Sud-Est", explica directorul Seele.

Lucrurile nu par tot atat de imbucuratoare si pentru guvernele tarilor din Europa Centrala si de Sud-Est, care se tem ca renuntarea la sistemul de transport al gazului prin intermediul retelei ucrainiene va afecta securitatea economica, energetica si politica a Ucrainei, efectele urmand sa fie resimtite si de statele vecine.

Polonia si fostele republici sovietice din zona Baltica au dat tonul criticilor aduse noului proiect pe care il vad ca pe o favoare economica facuta de Moscova pentru cel mai important consumator din piata europeana de gaze: Germania.

De altfel, Manfred Leitrner, unul dintre membrii Consiliului Executiv al OMV, a recunoscut ca proiectul are inca nevoie de avizul Consiliului Concurentei de la Varsovia, ulterior urmand sa fie analizat si de Comisia Europeana.

#piata energie Europa, #cota piata OMV, #gazoduct Nord Stream 2, #investitii OMV Gazprom, #gazoduct Rusia Germania , #Cota de piata