Polonezii acuza: Nemtii au primit gaze mai ieftine de la rusi in tot acest timp!

Joi, 19 Martie 2015, ora 09:44
4371 citiri
Polonezii acuza: Nemtii au primit gaze mai ieftine de la rusi in tot acest timp!
Foto: RFI

Rusia a reusit din nou sa genereze tensiuni intre doua state europene, dupa ce polonezii au aflat cu surprindere ca vecinii germani platesc 310 dolari la mia de metri cubi de gaze naturale, fata de 370 de dolari platiti de Varsovia.

In aceste conditii, discutiile pe tema cresterii gradului de transparenta in contractele cu furnizorii de energie de pe piata europeana ameninta sa se transforme intr-un mar al discordiei pentru tarile europene.

Intalnirea liderilor Uniunii Europene programata joi la Bruxelles gaseste Germania si Polonia pe pozitii adverse in problema transparentei contractelor de furnizare de gaze din Rusia, mentioneaza surse oficiale pentru agentia Reuters.

Gazprom inca divide Europa

Summitul de la Bruxelles are ca scop demararea actiunilor de realizare a unei uniuni energetice pe continent, in care gazul si energia electrica sa fie distribuite liber intre tari pentru a reduce dependenta Uniunii Europene de gazul rusesc si a contracara politica Gazprom de practicare a unor preturi preferentiale pentru diverse tari.

Momentul culminant il reprezinta discutia pe care oficialii de la Varsovia vor sa o deschida dupa ce au aflat ca Germania beneficiaza de un pret mai avantajos la gazele naturale din Rusia decat Polonia.

Ungaria ar putea sa comenteze, de asemenea, pe aceasta tema, dupa ce Comisia Europeana a dat aviz negativ initierii proiectului de dezvoltare a capacitatii centralei nucleare de la Paks in colaborare cu Rusia.

Un proiect al acordului care ar urma sa fie discutat joi prevede ca toate contractele semnate de statele membre UE cu furnizori din afara Uniunii sa se conformeze legislatiei europene.

"Confidentialitatea informatiilor comerciale sensibile va fi garantata", dau asigurari membrii CE.

Contractele dintre companii raman secrete

Surse din interiorul Comisiei Europene sustin ca masura vizeaza doar contractele interguvernamentale, in numar de 40 in acest moment, in timp ce 300 de contracte comerciale pentru furnizare de gaze naturale, incheiate intre companiile energetice din UE, vor ramane in continuare la secret.

Cele 40 de dosare care ar urma sa fie analizate vizeaza achizitia de gaze naturale de tarile europene sau construirea gazoductelor in parteneriat cu partea rusa.

Gazprom este subiectul unei anchete vizand monopolul detinut de compania din Rusia pe anumite zone din UE, practicarea unor preturi diferentiate in contractele incheiate cu fiecare tara in parte si blocarea concurentei sa mai livreze energie in aceste zone.

Conflict germano-polonez

Contractele Gazprom si pretul practicat de rusi pe fiecare din acestea au fost pastrate la secret pana acum.

Germania a fost unul din statele care s-au opus divulgarii acestor date, sustinand ca un grad de transparenta mai mare ar duce la divulgarea unor informatii sensibile.

Polonia beneficiaza insa de un sprijin destul de larg din partea celorlalte state membre.

Claudio de Vincenti, secretar de stat in Ministerul Industriei din Italia, sustine ca va pleda pentru o interactiune ex-ante intre Comisia Europeana si statele membre in privinta contractelor de furnizare a energiei.

Alti reprezentanti ai tarilor UE au argumentat ca transparenta in domeniu ar putea duce la o scadere a preturilor la energia livrata in interiorul Europei.

"Cresteti concurenta in piata"

Pentru unii specialisti, asa cum este Tim Boersma, analist in cadrul Brookings Institution din Washington, cresterea gradului de transparenta in contractele de furnizare a energiei nu este de ajuns pentru a asigura conditiile optime de functionare a pietei unice de energie in Europa.

"Comisia Europeana ar trebui sa se concentreze pe cresterea concurentei si pe dezvoltarea infrastructurii care sa integeze pietele interne din Europa", afirma acesta.

Pentru moment, prabusirea pretului petrolului avantajeaza compania de stat PGNiG PGW.WA din Polonia, aceasta reluand negocierile cu Gazprom, asa cum au facut-o si reprezentantii furnizorului de utilitati din Germania, RWE.

O oarecare ingrijoare este manifestata si de reprezentantii companiilor energetice din Europa, care se tem de o ulterioara interventie a Comisiei Europene in contractele incheiate direct intre companii.

"Comisia nu ar trebui sa aiba un rol in pietele unde contractele sunt incheiate strict pe baze comerciale", contraataca reprezentantii asociatiei producatorilor de gaz si petrol, IOGP.

#transparenta contracte Gazprom UE, #preturi Gazprom state UE, #pret gaze naturale Germania , #Cota de piata