Rusii anunta scumpirea gazelor pentru Europa

Luni, 26 Octombrie 2015, ora 10:21
3254 citiri
Rusii anunta scumpirea gazelor pentru Europa
Foto: Gazprom

Perpectiva oferita de piata europeana permite Rusiei sa majoreze pretul gazelor naturale livrate pe puietele de pe continent.

Fata de prognozele anterioare, pretul gazului rusesc ar putea creste cu 14% in tarile ne-membre ale UE si cu 4,6% in piata UE, au anuntat oficiali din Ministerul Dezvoltarii Economice de la Moscova, citati de agentia TASS.

Pretul gazelor naturale livrate catre fostele republici republici sovietice va creste de la 174 dolari/1000 mc la 199 de dolari, incepand cu luna urmatoare.

In acelasi timp, oficialii de la Moscova estimeaza ca pretul miei de metri cubi de gaze livrata pe piata europeana va ajunge la 250 de dolari in cursul acestui an.

In estimarile anterioare, oficialii Ministerului Dezvoltarii Economice prevazusera un pret de 239 de dolari la mia de metri cubi de gaz.

In primele opt luni ale acestui an, media de pret a gazelor rusesti livrate pe piata interna UE a fost de 238 de dolari/1000 mc, a apreciat directorul adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev.

UE reprezinta si una dintre cele mai importante piete pentru Gazprom, anul acesta cantitatea contractata ajungand la 158 miliarde mc de gaz. Alte 12 miliarde mc de gaz vor fi livrate pe pietele din fostele republici sovietice.

Pentru anul viitor, reprezenrantii Gazprom asteapta ca volumul de gaze exportate pe piata europeana sa creasca la 174,7 miliarde meteri cubi.

#pret gaze naturale, #majorare pret, #piata europeana energie, #gazprom , #Cota de piata