Gazprom are un raspuns pentru Trump si sanctiunile lui: Mergem inainte!

Joi, 17 August 2017, ora 06:24
5010 citiri
Gazprom are un raspuns pentru Trump si sanctiunile lui: Mergem inainte!
Foto: Kremlin

Oficialii Gazprom sustin ca planurile de extindere nu vor fi modificate ca urmare a sanctiunilor dictate de Statele Unite.

Compania are in lucru mai multe proiecte de gazoducte, Turkish Stream, Nord Stream 2, dar si deschiderea unor campuri de extractie a gazelor de sist sau de adancime din zona arctica, majoritatea derulate cu parteneri occidentali sau aliati ai SUA, anunta Hurriyet Daily News.

"Pentru moment, sanctiunile nu vor cauza schimbari ale strategiei sau reducerea listei de proiecte cheie ale Gazprom", au comunicat reprezentantii companiei, recunoscand totusi ca anumite intarzieri in drularea acestor proiecte ar putea interveni.

Exportul de energie este o sursa importanta de venituri la buget, iar companiile americane sunt vizate si ele de noile sanctiuni economice dictate impotriva Moscovei, acestora imunandu-li-se plafoane mai reduse de investitii in acest sector al economiei din Rusia.

Alte firme ccidentale sunt deja implicate in proiectul Nord Stream 2, care face jonctiunea prin Marea Baltica intre Rusia si Germania. Acestea sunt Wintershall si Uniper din Germania, OMV din Austria, compania anglo-olandeza Shell si cea franceza Engie.

Cei 5 parteneri occidentali ai Gazprom din acest proiect ar trebui sa investeasca cate 950 milioane de euro in realizarea gazoductului din Marea Baltica. Pentru moment insa, directorii executivi ai celor 5 firme au anuntat ca vor analiza impactul sanctiunilor asupra proiectului.

In acelasi timp, Trump a anuntat ca doreste sa extinda piata de gaz natural lichefiat din SUA prin exportul de LNG catre tarile din centrul si estul Europei.

#gazprom, #export gaze, #sanctiuni energie Rusia, #gazoducte Gazprom , #Investitii