Gazprom nu renunta la constructia South Stream

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 21:00
1202 citiri
Gazprom nu renunta la constructia South Stream

Gazprom nu va renunta la constructia gazoductului South Stream chiar daca va incheia un acord cu Ucraina pentru folosirea in comun a conductelor ucrainene de gaze, a declarat miercuri directorul pentru exporturi al grupului rus, Alexandr Medvedev.

Autoritatile de la Moscova si Kiev negociaza, pe langa pretul gazelor, crearea unei companii mixte care sa opereze sistemul ucrainean de transport al gazelor, ruta majora de tranzit al livrarilor rusesti catre Europa, transmite RIA Novosti.

"Chiar daca luam in considerare Nord Stream, South Stream, Nabucco si gazele lichefiate, deficitul de gaze pentru Europa va fi de 15-20 de miliarde de metri cubi", a spus Medvedev.

Circa 80% dintre gazele pe care Rusia le furnizeza UE trec prin Ucraina

Rusia intentioneaza sa lanseze South Stream, care va transporta gaze rusesti pe sub Marea Neagra catre Europa, in 2015. Conducta va transporta pana la 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an spre Europa Centrala si de Est, diversificand rutele rusesti.

Circa 80% din gazele rusesti furnizate Uniunii Europene tranziteaza Ucraina, iar disputele frecvente cu Rusia referitoare la pretul gazelor au determinat autoritatile de la Kiev sa opreasca uneori livrarile.

Medvedev a mai spus ca traseul South Stream ar putea fi deviat catre nordul Italiei, in loc de Austria, care sustine activ proiectul concurent Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeana.

Publicatia de afaceri Kommersant a relatat la jumatatea acestei luni ca Gazprom ar putea reduce pretul gazelor livrate Ucrainei la 210-220 dolari pentru 1.000 de metri cubi, de la 400 de dolari in prezent, daca autoritatile de la Kiev vor vinde Rusiei o parte din sistemul de gazoducte.

Surse guvernamentale ruse si din Gazprom au declarat marti ca grupul ar putea renunta la constructia South Stream, al carui cost este estimat la 30 de miliarde de dolari, daca va incheia un acord cu Ucraina pentru folosirea in comun a conductelor ucrainene.

South Stream, un proiect controlat in proportie de 50% de Gazprom

Intr-un articol sub numele "Conducta de care nu este nevoie", publicatia rusa Vedomosti a scris ca daca Moscova si Kiev vor ajunge la un acord pentru infiintarea unei companii mixte care sa administreze gazoductele din Ucraina, Rusia ar putea renunta la planurile pentru South Stream.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat luni, pentru Iterfax, ca South Stream a avut intotdeauna legatura cu Ucraina. Proiectul a fost creat ca alternativa la reteaua de conducte a Ucrainei, insa cele doua tari negociaza in prezent infiintarea unei companii mixte bazate pe sistemul de transport al gazelor din Ucraina.

Ultima runda de negocieri este programata pentru 15 ianuarie, iar daca cele doua tari ajung la un acord Moscova va avea trei optiuni: reducerea capacitatii South Stream, intarzierea constructiei sau anularea proiectului, potrivit unei surse apropiate Gazprom. Un membru al cabinetului de la Moscova a facut declaratii similare.

Rusia a semnat, deja, acorduri interguvernamentale cu Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria pentru constructia South Stream.

Gazprom controleaza 50% din proiectul South Stream, Eni Italia are 20%, iar EDF Franta si Wintershall Germania cate 15%.

#proiect south stream, #Gazprom SouthStream, #ucraina south stream , #Investitii