Gazprom si-a majorat cota pe piata europeana a gazelor naturale, in 2018

Marti, 26 Februarie 2019, ora 11:34
1846 citiri
Gazprom si-a majorat cota pe piata europeana a gazelor naturale, in 2018
Foto: CC0 Creative Commons

Grupul rus Gazprom a reusit sa isi majoreze cota pe piata de gaze naturale din Europa, pana la 36,7% in 2018 de la 34,7% in 2017, a declarat marti Oleg Aksyutin, membru in Consiliul de Administratie al Gazprom, la o intalnire cu investitorii organizata la Hong Kong.

"Ocupam o pozitie de lider pe piata europeana a gazelor naturale, dupa ce anul trecut am asigurat 36,7% din consum", a spus Oleg Aksyutin. Acesta a mai precizat ca gigantul rus Gazprom ar putea sa isi majoreze productia cu 80 pana la 115 miliarde metri cubi pana in 2035, gratie dezvoltarii unor proiecte de extractie de gaze in noi regiuni, transmite Itar Tass.

Conform cifrelor publicate anterior de Gazprom, exporturile de gaze naturale rusesti spre Europa au stabilit un nou record in 2018, in pofida tensiunilor diplomatice si a dorintei Uniunii Europene de a-si reduce dependenta de Rusia. Directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, a anuntat la finele anului trecut ca in 2018 grupul si-a majorat productia de gaze naturale cu 5,4% pana la 497,6 miliarde metri cubi in timp ce exporturile spre Europa si Turcia au crescut cu 4% pana la 201,8 miliarde metri cubi.

Prezenta la intalnirea cu investitorii de la Hong Kong, Elena Burmistrova, responsabila pentru exporturile Gazprom, a afirmat ca sperantele cu privire la livrarile de gaze naturale lichefiate din SUA nu s-au materializat iar cota acestor livrari pe piata din Europa nu s-a ridicat la cea a Gazprom.

"In pofida cresterii cotei de piata a gazelor naturale lichefiate, aceasta cota este in prezent la aproximativ 13%", a spus Burmistrova.

Aceasta a adaugat ca anul trecut pretul mediu pentru gazele naturale livrate de Gazprom a crescut cu 24,6%, pana la 245,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi, urmand ca in 2019 sa se situeze in intervalul 230-250 dolari pentru 1.000 de metri cubi.

"Vreau sa va reamintesc ca in 2016 pretul pentru 1.000 de metri cubi a fost de 167 de dolari, in 2017 a fost de 197 de dolari iar in 2018 a ajuns la 245,5 dolari. In prezent vedem o usoara scadere a preturilor dar daca ne uitam la ultimele date de piata, estimez ca pe ansamblul acestui an preturile se vor situa intre 230 si 250 de dolari", a spus Burmistrova.

Datele publicate in luna noiembrie 2018 aratau ca Gazprom a exportat spre Romania o cantitate de 917 milioane metri cubi de gaze naturale, in primele noua luni ale anului trecut, in crestere cu 32% comparativ cu cele 690 milioane metri cubi de gaze naturale exportate in perioada similara a anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#cota piata Gazprom, #Gazprom cota piata Europa , #Investitii