NIS, subsidiara sarba a Gazprom, se extinde in sud-estul Europei

Marti, 10 Iulie 2012, ora 15:31
2029 citiri
NIS, subsidiara sarba a Gazprom, se extinde in sud-estul Europei

Sectorul petrolului si gazelor naturale din sud-estul Europei este considerat mic si riscant, cu o capacitate limitata de productie, iar Gazprom devine treptat una dintre putinele companii dispuse si capabile sa investeasca in regiune, in contextul retragerii jucatorilor din Vest.

NIS, subsidiara sarba a Gazprom, a pregatit un plan multianual de cateva miliarde euro pentru extinderea in sud-estul Europei, pe toate segmentele pietei - explorare si productie, rafinare, marketing si retail - in timp ce unii rivali, precum MOL (Ungaria) sau OMV (Austria) bat in retragere, potrivit unei analize realizate de beyondbrics, pagina destinata statelor emergente a Financial Times (FT).

In Romania, NIS a inceput deja proiecte de explorare impreuna cu East West Petroleum (Canada), iar pe retail vrea sa ajunga la 120 de benzinarii pana in 2014.

NIS a anuntat ca va investi in urmatorii trei ani 500 milioane euro pe an, bugetul urmand sa creasca la un miliard de euro pe an dupa 2015. In prima faza a proiectului Gazprom in Europa de Sud-Est, investitiile vor fi alocate in proportie de 30% catre explorare si productie, 30% in rafinare si 40% in vanzari si distributie. Ulterior, compania se va concentra pe productia de petrol si gaze, pe care vrea sa o tripleze la cinci milioane tone echivalent petrol. Gazprom detine 56% din actiunile NIS.

Compania sarba vrea sa dezvolte in acest an o retea de 40 de benzinarii in Romania, la care ar urma sa adauge inca 80 de unitati pana in 2014. In Bulgaria, NIS tinteste tot 40 de statii retail in acest an, respectiv 80 peste doi ani si jumatate.

Analistul Marta Szpala de la Centre for Eastern Studies, Varsovia, comenteaza, pentru FT beyondbrics, ca planurile NIS pentru urmatorii ani ar putea fi optimiste, insa Gazprom este una dintre putinele mari companii globale de petrol si gaze capabile si dispuse sa investeasca masiv in regiune.

MOL este blocat intr-o disputa cu guvernul croat privind operatiunile din tara, in timp ce OMV a anuntat ca vrea sa vanda retelele de benzinarii din Croatia si Bosnia.

Totodata, capacitatea upstream din regiune este in prezent limitata.

"Companiile din Europa Centrala si de Vest se retrag de pe piata, iar companiile rusesti, precum Gazprom si Lukoil, sunt singurele interesate, astfel ca extinderea NIS este fireasca. Piata regionala este considerata mica si riscanta, pe fondul politicilor guvernamentale inconsistente", noteaza Szpala.

Totodata, investitiile NIS ar putea fi interpretate drept o declaratiile de intentie din partea Gazprom, companie considerata de multe voci din blocul est-european drept un instrument al influentei Moscovei in regiune.

Pe de alta parte, cresterea reala a productiei de petrol si gaze din regiune ar aduce si beneficii, iar descoperirile recente de gaze ale OMV si Exxon Mobil in sectorul romanesc al Marii Negre arata ca "sud-estul Europei nu este abandonat inca" de toata industria petroliera, conchide FT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Gazprom investitii NIS, #NIS investitii Romania, #invesititii Europa Sud Est , #Investitii