Romania vrea coridor energetic cu Bulgaria si Grecia. Atena parca n-ar renunta la Gazprom

Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 11:18
2281 citiri
Romania vrea coridor energetic cu Bulgaria si Grecia. Atena parca n-ar renunta la Gazprom
Foto: The Guardian

O serie de discutii trilaterale intre oficialii din ministerele pentru Energie ale Bulgariei, Romaniei si Greciei se va desfasura in perioada imediat urmatoare la Sofia, pentru a stabili crearea unui coridor comun de transport al gazelor naturale.

Prima reuniune de acest fel este programata miercuri, 22 aprilie, la aceasta participand ministrul bulgar pentru Energie, Temenuzhka Petkova, omologul sau din Grecia, Panagiotis Lafazanis si secretarul de stat Mihai Albulescu, din partea romana, informeaza agentia de presa Novinite.

Proiect comun

Discutiile vizand crearea unui coridor de transport al gazelor intre cele trei tari vin ca urmare a necesitatii de intarire a securitatii energetice in zona si a diversificarii de alimentare cu gaze naturale in regiunea sud-estica a Uniunii Europene.

Oficialii si grupurile de experti din cele trei tari vor lucra sub directa coordonare a grupului de nivel inalt pentru Conectivitatea retelelor de gaz in Centrul si Sud-Estul Europei, (CESEC), organism european care, din februarie, are un birou permanent la Sofia.

Grecii, momiti de oferta Gazprom

In acelasi timp, guvernul elen este tentat sa dea un raspuns favorabil ofertei venite din partea Gazprom, de realizare a unei retele de distributie a gazelor naturale pe teritoriul Greciei, arata reporterii agentiei bulgare Novinite.

Marti, presedintele companiei ruse, Alexei Miller, s-a aflat la Atena pentru a discuta cu ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis, si premierul Alexis Tsipras conditiile in care Gazprom poate extinde proiectul Turkish Stream pana in Grecia.

Dupa intalnirea cu Miller, ministrul Lafazanis si-a exprimat increderea ca Grecia va semna curand un acord cu Gazprom, prin care sa preia o parte din gazul adus de rusi pana la granita cu Turcia in cadrul proiectului Turkish Stream.

"Vom continua discutiile pe aceasta tema cu reprezentantii Gazprom, in conditile in care proiectul se dovedeste benefic pentru populatia si economia tarii noastre, ca si pentru dezvoltarea cooperarii in regiune si in restul Europei", a spus oficialul elen.

Presedintele Gazprom a adaugat ca tranzitarea Greciei de catre un gazoduct care va transporta 47 de miliarde de metri cubi de gaz este in masura sa atraga si alte investitii substantiale in aceasta tara.

#coridor gaze naturale Grecia Bulgaria Romania, #proiect Turkish Stream Grecia, #contract Gazprom Grecia , #Investitii