Rusii si chinezii, uniti de Puterea Siberiei pentru urmatorii 30 de ani

Luni, 29 Iunie 2015, ora 17:54
3153 citiri
Rusii si chinezii, uniti de Puterea Siberiei pentru urmatorii 30 de ani
Foto: Gazprom

Gazprom si China National Petroleum Corporation au sarbatorit luni inaugurarea lucrarilor la noul gazoduct "Puterea Siberiei" pe care cele doua tari il vor exploata impreuna in urmatoarele 3 decenii.

Evenimentul a avut loc in China, oaspete de onoare fiind premierul rus Dimitri Medvedev care a dezvelit si prima imbinare a gazoductului care va alimenta China cu gaze, relateaza reporterii agentiei TASS.

Contractul dintre Gazprom si China National Petroleum Corporation (CNPC) a fost incheiat in mai 2014, partile convenind sa exploateze in comun gazoductul care va alimenta piata de gaze din China.

Prin "Puterea Siberiei", Rusia urmeaza sa livreze anual, timp de 30 de ani, 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in China.

Chinezii se alimenteaza deja cu gaze rusesti prin intermediul retelei realizate pe ruta estica de transport dinspre Yakutia si Irkutsk.

Viitorul gazoduct ar urma sa completeze vanzarile de gaz al Rusiei pe piata din Asia, proiectul fiind considerat capital de oficialii celor doua tari.

De altfel, negocierile pentru "Puterea Siberiei" au fost purtate intre sefii celor doua state: Vladimir Putin si Xi Jinping.

Conform liderului de la Kremlin, "urmatorul pas va fi sa crestem livrarea de gaze naturale in China pe ruta de vest, pe traseul Altai".

Gazoductul Altai va asigura legatura intre Siberia de Vest si China, urmand sa aiba 2700 de km si o capacitate e 30 de miliarde metri cubi/an, cu posibilitate de crestere a livrarilor la 100 de miliarde metri cubi.

"Puterea Siberiei", urmeaza sa completeze ruta estica de livrare a gazelor naturale pe piata din China. Lungimea gazoductului este de 3968 km, iar costurile pentru realizarea lui se ridica la 21,3 miliarde de dolari.

Gazoductul va inainta pe actualul traseu al retelei care leaga Siberia de Est de malul Oceanului Pacific, pe un relief dificil si in zone cu activitate seismica intensa.

#gazoduct Puterea Siberiei, #gazoduct Rusia China, #contract gaze naturale Rusia China , #Investitii