Turkish Stream, intr-un picior: Gazprom alimenteaza doar Turcia, deocamdata

Luni, 07 Septembrie 2015, ora 18:02
2062 citiri
Turkish Stream, intr-un picior: Gazprom alimenteaza doar Turcia, deocamdata
Foto: Gazprom

Gazprom a renuntat pentru moment la planurile marete pentru proiectul prin care urma sa distribuie gaze naturale in partea sudica a Europei.

Directorul general adjunct al companiei din Rusia, Alexander Medvedev, a anuntat ca gazoductul Turkish Stream va fi realizat pe un singur picior, reprezentand doar tronsonul de distributie al gazelor pentru piata din Turcia, anunta agentia bulgara Novinite.

"Am stabilit de comun acord cu partea turca sa realizam pentru inceput doar tronsonul nr. 1, urmand ca ulterior sa ne concentram si asupra celorlalte tronsoane", a declarat Mevedev, insistand pe ideea ca Moscova nu a renuntat sa extinda reteaua pana la limita cu Grecia.

"Daca cineva crede ca Turcia a renuntat sa ne dea dreptul sa continuam traversarea teritoriului cu celelalte tronsoane, atunci se insala", a mai spus directorul adjunct al Gazprom.

Conform spuselor lui Medvedev, in final, numarul fix de tronsoane care vor traversa teritoriul Turciei pana la granita cu UE va fi stabilit in functie de cererea de energie de pe piata europeana.

Anuntul reprezentantilor Gazprom vine dupa luni in sir de negocieri intre Moscova si Ankara si dupa destule incertitudini privind sansele de construire a gazoductului Turkish Stream.

Acesta ar fi urmat sa inlocuiasca proiectul South Stream, denuntat de presedintele Vladimir Putin in urma unor conflicte cu reprezentantii CE privind dreptul de a opera si de a distribui gaze in acelasi timp pe portiunea gazoductului aflata pe teritoriul UE.

Proiectele initiale pentru South Stream si Turkish Stream au fost concepute sa transporte fiecare cate 63 de miliarde metri cubi de gaze anual intre Rusia si UE.

Im mai multe randuri, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak a solicitat tarilor europene sa se pregatesca pentru inchiderea retelei de transport gaze care opereaza in prezent pe teritoriul Ucrainei.

Pana acum, doar Grecia, Ungaria si Austria au manifestat un interes deosebit fata de varianta Turkish Stream.

Inca nu se cunoste cu exactitate daca un tronson suplimentar al Turkish Stream va inainta de la Kayikkoy - Turcia pana la granita cu Grecia pentru a respecta promisiunea facuta de presedintele rus Vladimir Putin fostului prim-ministru elen Alexis Tsipras.

Conform unor surse de la Ankara si de la Moscova, proiectul Turkish Stream a fost blocat in ultimele sase luni de negocierile dure duse pe partea turca pentru obtinerea unui pret cat mai avantajos la gazul natural livrat de catre Moscova.

#gazoduct Rusia Turcia, #gazprom, #gazoduct Turkish Stream, #gaze naturale Rusia UE , #Investitii