Turkish Stream mai sta o tura. Gazprom asteapta sa se faca liniste in Turcia

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 18:00
2293 citiri
Turkish Stream mai sta o tura. Gazprom asteapta sa se faca liniste in Turcia
Foto: Gazprom

Constructia gazoductului Turkish Stream ar putea fi amanata pana in 2016, ca urmare a crizei politice de la Ankara.

Anuntul a fost facut de presedintele Gazprom, Alexei Miller, dupa ce compania din Rusia anuntase ca va construi pentru moment doar tronsonul de furnizare a gazelor pentru piata din Turcia, relateaza cotidianul Hurriyet Daily News.

Lipsa unui acord guvernamental intre Moscova si Ankara pe proiectul gazoductului Turkish Stream tine in continuare blocata investitia prin care Gazprom planuia sa intre pe piata de energie din sudul Europei.

Inalti oficiali de la Ankara au confirmat ca intre cele doua state nu se inregistreaza progrese facute in acest proiect.

"Nu putem sa mergem inainte cu negocierile in acest moment. Rusia a lasat negocierea pretului intre Gazprom si operatorul local BOTAS ca o conditie necesara inaintea semnarii acordului guvernamental.

Si noi am vazut acest lucru ca pe un punct preliminar. Cum alegerile din iunie nu au adus un nou guvern in fruntea Turciei, discutiile au fost inghetate. Nu s-a renuntat la proiect, doar a fost inghetat", afirma Sefa Sadik Aytekin, un secretar de stat din Ministerul Energiei de la Ankara.

Aytekin afirma ca pretentiile turcilor in privinta discountului acordat de Gazprom la pretul gazelor naturale au crescut de la 6% la 10,25%.

"Unele prevederi ale acordului am fi vrut sa le negociem separat", a mai spus secretarul de stat turc in cadrul unui forum pe teme energetice din capitala Turciei.

La randul sau, ministrul interimar pentru Energie, Ali Riza Alaboyun, nu da proiectului vreo sansa de deblocare pana cand un nou guvern nu va fi instalat la Ankara.

La inceputul acestei luni, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a afirmat ca lucrarile la primul tronson al Turkish Stream ar urma sa demareze abia in iunie anul viitor.

Pana atunci se spera ca oficialii de la Moscova si Ankara sa puna la punct toate aspectele legate de gazoductul care ar urma sa traverseze Turcia pana la granita cu UE.

Rusia a lansat proiectul Turkish Stream in decembrie 2014, dar nu a reusit sa avanseze prea mult cu investitia din cauza neintelegerilor survenite in relatia cu Ankara.

Turkish Stream ar trebui sa transporte catre piata din Europa aproximativ 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
În cadrul unei ședințe din Consiliul European de la Bruxelles, s-au discutat recent o serie de schimbări majore în administrarea economiilor din blocul comunitar. Printre acestea se numără...
#piata energie UE, #gazprom, #gazoduct Turkish Stream, #acord Moscova Ankara Turkish Stream , #Investitii