Vor cu orice pret in Rusia. Shell da la schimb active internationale pentru o parte dintr-o exploatare Gazprom

Marti, 04 August 2015, ora 13:48
3144 citiri
Vor cu orice pret in Rusia. Shell da la schimb active internationale pentru o parte dintr-o exploatare Gazprom
Foto: Gazprom

Gigantul din industria petroliera Shell se arata dispus sa faca un schimb de active internationale contra unei parti din exploatarea Sakhalin-3, un proiect recent deschis de Gazprom.

"Rusia sta pe un sfert din rezerva de gaze naturale a lumii si este foarte aproape de piete pe care le cunoastem in amanunt", a explicat directorul executiv al companiei olandeze, Ben Van Beurden, citat de Bloomberg.

Rusia, o oportunitate

Van Beurden a recunoscut ca deocamdata nu au stabilit care vor fi activele date la schimb gigantului din Rusia, dar compania incearca sa gaseasca un mod de a conlucra cu Gazprom la nivel international.

Shell, ca si BP si Total sunt din ce in ce mai interesate de a investi in Rusia, ca urmare a unei deprecieri a rublei, fapt care reduce simtitor costurile de exploatare, si a deschiderii catre pietele asiatice.

In cazul Shell, costurile de exploatare a zacamintelor de gaze din Rusia s-ar putea dovedi chiar si cu 60% mai mici decat cele inregistrate de companie la nivel global.

Recent, Van Beurden a fost nevoit sa anunte o reducere a investitiilor de 7 miliarde de dolari pentru anul in curs, urmata de o concediere a 6.500 de angajati din intreaga lume.

"Rusia reprezinta o oportunitate majora pentru aceste companii. Sunt din ce in ce mai putine zacaminte de aceasta dimensiune care pot fi exploatate la un cost atat de redus", explica Simon Leathers, director in cadrul BDO International.

Costuri mai mici

Gazprom Neft, o subsidiara din cadrul grupului Gazprom, specializata in extragerea petrolului, a raportat anul trecut un cost de productie de 5,66 de dolari/baril.

In acelasi timp, media inregistrata in perimetrele exploatate la nivel global de Shell este de 14,74 de dolari/baril, in timp ce BP are un cost de 9,41 dolari.

Compania din Olanda s-a confruntat cu o reducere a productiei cu 10 procente in ultimii 12 ani, petrolul din Rusia reprezentand 5 procente din totalul de 3,08 milioane de barili/zi raportat de Shell in 2014.

In luna iunie, seful Gazprom, Alexander Miller, estima ca cele doua companii pot ajunge la o intelegere in acest sens in cel mult un an.

In acelasi timp, Shell doreste sa extinda si singura uzina de gaz natural lichefiat (LNG) din Rusia, atasata campului de extractie Sakhalin-2 din care se exporta preponderent gaz catre piata din Orientul Indepartat.

Compania lui Van Beurden detine o cota de 27,5% in exploatarea Sakhalin-2.

Pe langa sanctiuni

Cand vine vorba de atractia reprezentata de investitiile in energie din Rusia, Shell, BP, Total, E.ON si OMV ocolesc la mustata sanctiunile impuse Moscovei de Occident pentru criza din Ucraina.

Shell are deja o experienta de cativa ani in lucrul cu rusii de la Gazprom si din fabrica LNG deschisa in perimetrul Sakhalin-2 exporta 9% din consmul de gaz lichefiat al Japoniei.

BP detine 20% din actiunile Rosneft, iar britanicii s-au aratat dispusi sa investeasca si intr-un nou camp de extractie din Siberia.

Francezii de la Total au anuntat ca si ei strang bani pentru un proiect de export al gazelor de pe piata din Rusia. Pana si americanii de la Exxon au acceptat sa se alieze cu Rosneft intr-un proiect derulat in Mozambic.

Totodata, Gazprom, Shell, E.On si OMV au negociat deja o asociere intr-un nou proiect de gazoduct cu doua magistrale care sa traverseze Marea Baltica intre Rusia si Germania.

Restrictiile impuse de Statele Unite, UE si alti aliati ai lor in investitiile in energie de pe piata din Rusia se refera strict la exploatarea zacamintelor de sist, din zona arctica si din perimetre de mare adancime.

#schimb active companii petroliere, #asociere Shell Gazprom, #investitii energie Rusia , #Investitii