Gazprom ameninta UE: Daca Ucraina ia din gazele voastre, va inchidem robinetul!

Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:14
7988 citiri
Gazprom ameninta UE: Daca Ucraina ia din gazele voastre, va inchidem robinetul!
Foto: Gazprom

Pe fondul razboiului energetic dintre Moscova si Kiev, Europa risca sa ramana paralizata de frig iarna aceasta.

Conducerea Gazprom a anuntat ca este gata sa sisteze livrarile de gaze catre tarile UE, daca Ucraina va recurge la "sifonarea" combustibilului din gazoductele care asigura lagatura intre Moscova si spatiul comuniatar European, anunta agentia TASS.

"Exista un risc in ceea ce priveste tranzitul de gaze catre Europa via Ucraina. In contractul din 2009 am stabilit toate clauzele de forta majora.

Daca Ucraina va incerca sa se alimenteze din gazul destinat tarilor europene, fie vom reduce livrarile cu cantitatea de gaz ilegal trasa din conducte, fie vom efectua reduceri disproportionate.

Dar, la fel de bine, putem recurge si la sistarea livrarilor in cazul oricarei incalcari a acestei claue", a specificat Alexei Miller, directorul general Gazprom.

Alimentarea cu gaze a Ucrainei a devenit o problema spinoasa in relatiile dintre UE si Rusia. De fiecare data cand Kremlinul a incercat sa joace cartea gazului in fata puterii de la Kiev, ucrainenii au beneficiat de sprijin din partea tarilor europene.

Anul acesta insa, Kievul nu a mai incheiat un contract de alimentare cu gaze din Rusia, securitatea energetica a tarii fiind pusa in pericol de complexele jocuri politice care se desfasoara in regiune.

De altfel, tranzitul gazului catre UE via Ucraina ar putea fi o poveste care sa ia sfarsit in 2019, Rusia intentionand sa alimenteze piata energetica din Europa pe doi noi tronsoane aflate in constructiwe: Turkish Stream pentru flancul sudic al continentului si Nord Stream 2 catre zona de nord.

#livrari gaze Rusia, #gazoduct Ucraina, #securitate energetica Ucraina, #piata energie UE , #Management