Gazprom schimba strategia, catre clienti din afara Europei

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 18:42
1248 citiri
Gazprom schimba strategia, catre clienti din afara Europei

Grupul rus Gazprom ar putea renunta la planurile de constructie a unui gazoduct care sa deserveasca zacamantul urias Shtokman din Marea Barents, probabil pentru a face disponibile si clientilor non-europeni resursele extrase acolo.

Astfel, Gazprom s-ar putea concentra pe producerea de gaze naturale lichefiate (GNL), care pot fi transportate mai usor, a declarat directorul general adjunct al gigantului rus, Alexander Medvedev. Acesta este totodata seful diviziei de exporturi a Gazprom.

Comentariul lui Medvedev va antrena probabil temerile Europei privind cat de mult se poate baza pe Rusia ca furnizor major de gaze pe termen lung, in contextul cererii tot mai ridicate din Asia.

Companiile europene s-au plans in aceasta iarna ca Gazprom, care asigura un sfert din consumul Europei, nu a raspuns afirmativ solicitarilor pentru cresterea cantitatilor livrate in perioada de vreme foarte rece din prima parte a acestui an.

Grupul rus a aratat atunci ca nu poate acoperi toata cererea suplimentara.

Premierul Vladimir Putin, care va fi investit in mai in cel de-al treilea mandat de presedinte, a declarat in luna martie ca Rusia ar trebui sa se indeparteze de dependenta financiara de livrarile de gaze naturale catre Europa prin conducte. Putin considera ca Gazprom ar trebui sa se extinda in sectorul gazelor naturale lichefiate super-racite, care pot fi livrate pe mare atat in Europa, cat si catre Orientul Mijlociu si Asia, fara constrangeri legate de infrastructura.

Zacamantul Shtokman, al zecelea din lume, are rezerve estimate la 3.900 miliarde metri cubi de gaze, echivalente cu consumul mondial timp de un an.

Teoretic, gazele extrase de acolo ar trebui transportate catre Europa din 2016 prin gazoductul Nord Stream, aflat in faza de proiect, si din 2017 sub forma de gaz natural lichefiat, modalitate mai costisitoare.

Dezvoltarea Nord Stream, inceputa in luna noiembrie a anului trecut, a fost intarziata de diverse probleme. In martie, consortiul Nord Stream a amanat pentru cea de-a treia oara, in ultimele 12 luni, o decizie finala privind inceperea investitiilor initiale pentru proiect, estimate la 30 miliarde de dolari.

Consortiul este format din Gazprom (51%), Total (Franta, 25%) si Statoil (Norvegia, 24%) si s-a impotmolit de cativa ani in dezbateri, problema cheie fiind reducerile sau exceptiile fiscale.

Potrivit reglementarilor fiscale in vigoare, gazele naturale lichefiate ar fi pentru Rusia o varianta mai buna decat constructia unui gazoduct, din moment ce toate proiectele GNL din Rusia sunt exceptate de la plata accizei pe export.

In prezent, singura instalatie GNL operationala din Rusia functioneaza la exploatarea Sakhalin-2 detinuta in parteneriat de Gazprom si Shell si produce 10 milioane tone de gaze super-racite pe an.

Rusia vrea sa extinda pana in 2020 capacitatea GNL la 60 milioane tone pe an, in principal pentru a exporta catre piete asiatice precum China si Japonia, unde cererea este in crestere puternica.

Medvedev a afirmat ca gazele extrase de la Shtokman vor fi exportate catre Europa si Asia.

Gazprom a redus estimarile privind volumul gazelor exportate catre Europa in acest an prin gazoducte, din cauza tranzitiei catre modalitati alternative de livrare, precum GNL.

Grupul a facut de asemenea diverse concesii in privinta pretului perceput clientilor europeni, printre care grupul italian ENI.

Medvedev a spus insa ca veniturile din vanzarile catre Europa nu vor scadea in 2012, deoarece preturile gazelor depind, prin contractele pe termen lung incheiate de Gazprom, de cotatiile petrolului si produselor petroliere, care vor continua sa creasca.

Pretul mediu al gazelor exportate de Gazprom catre clienti din Europa ar trebui sa creasca in acest an la 415 dolari pe 1.000 metri cubi, de la 384 dolari in 2011.

Vanzarile catre clienti din UE genereaza circa jumatate din veniturile Gazprom.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#gaze lichefiate Gazprom, #gazoduct Gazprom, #strategie Gazprom, #Gazprom gaze Europa , #Management