Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Exporturile Gazprom ar putea atinge un nivel record anul acesta

Exporturile Gazprom ar putea atinge un nivel record anul acesta


Grupul rus Gazprom ar putea exporta in acest an o cantitate record de 222,1 miliarde metri cubi de gaze naturale, a declarat miercuri directorul general adjunct al Gazprom, Aleksandr Medvedev.

Medvedev a mai indicat ca Gazprom se asteapta sa inregistreze in acest an venituri de 61 miliarde de dolari de pe urma exporturilor de gaze naturale spre Europa. El a reiterat ca planurile Gazprom pentru 2012 prevad ca exporturile spre Europa sa se situeze la 150 miliarde metri cubi, cantitate nemodificata comparativ cu anul trecut, dar ca exporturile ar putea sa creasca pana la 180 miliarde metri cubi in 2015.

Directorul general adjunct al Gazprom a mai declarat ca grupul rus este pe punctul de a finaliza discutiile cu privire la formula de calcul a gazelor naturale cu companiile germane E.ON si RWE, precum si cu compania poloneza PGNiG, astfel ca nu va mai fi nevoie de arbitraj. "Le-am spus expertilor sa finalizeze procedurile de negociere pana la sfarsitul campionatului european de fotbal", a declarat Medvedev intr-o conferinta de presa.

In primavara acestui an, Gazprom a redus, cu 10% in medie, pretul gazelor naturale in contractele pe termen lung convenite cu o serie de companii europene, printre care GDF Suez (Franta), SPP (Slovacia) si Botas (Turcia). Anterior, in luna iulie 2011, Gazprom a facut o serie de concesii similare firmei italiene Edison S.p.A, care a fost prima care a demarat o actiune in justitie impotriva Gazprom, insa ulterior a retras-o dupa ce Gazprom a acceptat sa introduca un element spot in formula de calcul a pretului gazelor naturale.

Gazprom este cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigurand un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 908 ori