Cum a ajuns Gazprom cea mai puternica arma economica si politica a lui Putin

Marti, 28 Iulie 2015, ora 13:44
3376 citiri
Cum a ajuns Gazprom cea mai puternica arma economica si politica a lui Putin
Foto: Gazprom

La prima vedere, afacerea de 400 de miliarde de dolari semnata intre Rusia si China pe tema alimentarii cu gaze naturale a statului asiatic ar trebui sa fie o adevarata lovitura data de Moscova.

O analiza recenta insa, realizata de un institut londonez, arata ca lururile nu stau deloc asa, Gazprom riscand chiar sa piarda o suma importanta de bani din afacerea care pare sa slujeasca doar intereselor lui Vladimir Putin, relateaza Josh Cohen intr-o analiza Reuters.

Gambit geopolitic

Nevoia lui Vladimir Putin de a ancora interesele Rusiei in zona asiatica, imediat dupa deteriorarea relatiilor intre Moscova si Occident, l-a facut sa efectueze "un gambit geopolitic fara nicio ratiune economica", descriu analistii Chatham House, strategia presedintelui rus.

De fapt, afacerea cu gaze naturale realizata intre Gazprom si China National Petroleum Coropration este o demonstratie perfecta a modului in care Gazprom a devenit mai mult un instrument al ambitiilor poltice decat o corporatie aflata in cautarea profitului.

In timp ce actiunile Gazprom sunt tranzactionate atat pe bursa din Rusia, cat si pe cea americana, structura actionariatului, in care guvernul rus detine pachetul majoritar, face aceasta companie sa reactioneze direct la ordinele Kremlinului.

Gazprom este una dintre cele mai avansate unelte diplomatice ale Moscovei, pe care Vladimir Putin nu se sfieste sa o foloseasca pentru a-si atinge obiectivele de politica externa.

In cei 15 ani petrecuti de Putin in fruntea statului, Gazprom a fost mereu folosita, prin cresterea sau reducerea tarifului pentru gazele naturale, pentru a mentine influenta Moscovei in randul vecinilor tarii.

Parghia lui Putin

Chiar presedintele Rusiei s-a referit odata la Gazprom ca la "o parghie de influenta economica si politica asupra restului lumii".

Spusele sale au fost completate ulterior de cele ale expertilor in politica externa de la Moscova.

"Atata vreme cat un lider de stat sau de guvern isi manifesta bunavointa fata de Federatia Rusa, problema alimentarii cu gaze, politica de pret si eventualele restante sunt tratate intr-o nota mult mai favorabila pentru cumparator", au mentionat acestia.

Strategia aceasta a fost scoasa la lumina inainte si dupa izbucnirea revolutiei ucrainiene care a dus la rasturnarea regimului lui Viktor Ianukovici.

La sfarsitul lui 2013, dupa ce Ianukovici a respins incheierea tratatului de liber schimb cu UE, Gazprom a rasplatit fidelitatea presedintelui ucrainean reducand unilateral, cu o treime, pretul gazelor livrate in Ucraina.

Pentru a-si afirma puterea detinuta asupra companiei, Putin a luat in sarcina sa anuntarea noului pret practicat de Gazprom in Ucraina.

La trei luni dupa aceea, odata cu instalarea unui guvern pro-european la Kiev, Gazprom a crescut pretul gazelor distribuite in Ucraina cu 81%.

Oscilatia in politica de pret a aratat clar ca gigantul energetic controlat de Moscova nu reprezinta decat o arma politica si economica in mana liderului de la Kremlin.

In primavara acestui an, Gazprom si-a mai impus inca odata superioritatea in relatia cu Kievul incepand sa livreze gaze direct in teritoriile ocupate de rebelii pro-rusi si taxand direct guvernul Ucrainei pentru acestea.

Moldovenii, stransi cu usa

Ucraina nu este singura victima a pedepselor dictate de Moscova prin intermediul Gazprom.

Un studiu al Agentiei de Aparare din Suedia arata ca Gazprom este chemata in 50 de cazuri duse in instanta de vecinii presati astfel sa accepte diverse conditii economice sau politice impuse de Rusia.

Daca in multe dintre acestea, Gazprom isi poate scuza actiunile prin simpla aparare a intereselor economice legitime, jumatate dintre ele, totusi, au in spate un substrat politic.

Este si cazul Republici Moldova, unde reprezentantii Kremlinului nu s-au dat inapoi de la folosirea unei retorici amenintatoare.

Dupa inceperea negocierilor cu UE pentru semnarea acordului de liber schimb, guvernul de la Chisinau s-a trezit amenintat de catre Moscova cu taierea gazelor, unul dintre adjunctii ministrului de Externe mentionand sarcastic: "Sa speram ca nu o sa inghetati!".

Gaze pentru voturi

Inclusiv pe piata interna, Gazprom este o unealta utila in asigurarea unui climat de liniste sociala si, mai ales, a popularitatii si sustinerii in alegeri pentru Vladimir Putin.

Gazele ieftine livrate in Rusia mentin pe linia de plutire industria si asigura confortul in casele milioanelor de pensionari rusi.

Nu este o politica pe care compania sa o depaseasca fara pierderi, dar, in ciuda frecventelor promisiuni facute de guvernul rus de crestere a tarifelor la gazele distribuite pe piata interna, pretul ramane in continuare sub cel de productie.

Vaca de muls

Pentru cei din sfera de influenta a liderului de la Kremlin, Gazprom ramane si o sursa constanta de bani, atata vreme cat Putin isi da OK-ul pentru acest lucru.

O analiza a preturilor practicate pentru constructia gazoductelor din Rusia si a celor de pe pietele externe, arata costuri duble in cazul gazoductelor construite in tara de oligarhii care il sustin pe Putin.

Autorii studiului arata ca inclusiv salariile platite acolitilor introdusi de puterea de la Moscova in organigrama companiei este in masura sa destabilizeze situatia financiara a Gazprom.

Practic, prin coruptie si ineficienta, Gazprom reuseste sa piarda o suma la fel de mare ca veniturile generate de companie.

Un exemplu in acest sens il da si afacerea Gazprom-CNPC, unde o mare parte din lucrarile de constructie la gazoductele care pleaca din Siberia spre China au fost incredintate prin subcontractare firmelor detinute de Arkady Rotenberg si Ghenady Timsenko.

Cei doi sunt unii dintre apropiatii lui Vladimir Putin, iar, in timp ce ei mulg profitul din lucrarile supraevaluate, Rusia intreaga plateste pretul din banii Fondului National de Prosperitate.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pierderi Gazprom, #influenta politica Rusia, #contracte paguboase Gazprom , #Rezultate financiare