Declinul Gazprom: Cum a ajuns gigantul sa piarda 300 de miliarde de dolari in 7 ani

Luni, 10 August 2015, ora 13:52
4415 citiri
Declinul Gazprom: Cum a ajuns gigantul sa piarda 300 de miliarde de dolari in 7 ani
Foto: Gazprom

In urma cu doar cativa ani, Gazprom intentiona sa se transforme in prima companie cu o valoare de piata de peste 1000 de miliarde de dolari. Ca urmare a jocurilor politice derulate de Kremlin pe seama giganticei companii, Gazprom a ajuns acum sa fie doar o umbra a ce era odata.

Declinul Gazprom este de-a dreptul uluitor. In mai 2008, o evaluare Financial Times arata ca valoare companiei de stat din Rusia era de 367 miliarde de dolari, fiind depasita doar de Petro China si Exxon Mobile, relateaza ziarul The Guardian.

Vise desarte

2008 a fost si anul in care vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, a repetat cu insistenta ca tinta grupului este de a duce compania la o valoare de 1000 de miliarde de dolari in mai putin de un deceniu.

Acum, declaratiile sale par doar vise desarte. In doar 7 ani, valoarea de piata a Gazprom a scazut la 51 de miliarde, pierzand peste 300 de miliarde de dolari, pierdere fara precedent in randul primelor 5000 de companii din lume.

Anul trecut, de exemplu, veniturile companiei au inregistrat o scadere cu 86 de procente. Cu toate ca pretul actiunilor o inegistrat o usoara crestere, sunt destule semnale care indica un declin continuu al Gazprom.

Incertitudinea care planeaza asupra multor proiecte derulate de gigantica firma de stat din Rusia ii face pe unii analisti sa se intrebe daca aceasta va supravietui in viitor.

Aceasta, in ciuda faptului ca gestioneaza cea mai mare rezerva de gaze naturale a lumii si opereaza pe doua dintre pietele cu un consum ridicat de energie: China si Uniunea Europeana.

Arma politica

Kremlinul, actionarul care dicteaza soarta companiei de stat, tinde sa dea vina pe recenta si dramatica prabusire a pretului la petrol si gaze pentru a justifica declinul abrupt al Gazprom.

Cu toate acestea, rivalii din 2008 ai gigantului rus, Exxon si Petro China, detin in continuare pozitii de top in clasamentul companiilor de petrol si gaze.

In acelasi timp, Norvegia a acaparat in iarna trecuta o buna parte din piata europeana a Gazprom printr-o crestere vertginoasa a productiei.

Expertii sustin ca problema cea mai mare a Gazprom este rolul de arma geopolitica pe care i l-a atribuit Kremlinul in ultimii ani.

Gazprom are in portofoliu ziare si posturi radio sau TV folosite in propaganda Kremlinului, practica preturi diferite in functie de loialitatea sau nesupunerea de care dau dovada tarile din vecinatate, unele chiar membre NATO si UE.

Nu in ultimul rand, compania a contribuit cu o mare parte din bugetul de 40 de miliarde de dolari necesar pentru extravagantele Jocuri Olimpice de iarna gazduite de Rusia la Soci.

Si mai periculoase se dovedesc proiectele esentiale pentru Kremlin, dar periculoase din punct de vedere financiar pentru Gazprom. Ucraina si China sunt doar doua exemple relevante in acest sens.

Conflictul de la granita dintre Ucraina si Rusia i-a costat pe rusi destul de mult. Exportul de gaze catre Ucraina a scazut de la 36 de miliarde de metri cubi in 2010, pana la 3,7 miliarde in primele sase luni ale acesti an.

De la 1 iulie, Kievul a interupt alimentarea cu gaze direct din Rusia. Blocada energetica impusa ucrainienilor nu doar ca nu a functionat, dar a mai produs si o gaura de 6 miliarde de dolari in bugetul Gazprom.

In acelasi timp, rolul de arma politica a lui Putin i-a facut pe liderii de la Bruxelles sa taxeze dur compania, multe tari europene diversificandu-si sursele de alimentare cu gaze naturale intr-o strategie comuna de securitate energetica.

Logica haotica

Moscova inca insista pe ideea ca, din 2019, va intrerupe orice livrari de gaze prin gazoductul care traverseaza Ucraina. In acest sens, Gazprom a lansat proiectele unor noi linii de transport catre piata europeana prin Turcia si pe sub Marea Baltica.

Costul total de constructie a acestor noi gazoducte se ridica la aproximativ 25,5 miliarde de dolari.

Dincolo de aceste costuri, exploatarea si intretinerea noilor magistrale ale gazoductului Nord Stream de sub Marea Baltica se dovedesc mai costisitoare decat cele de tranzit prin gazoductul ucrainean.

Expertii au apreciat ca transportul miei de metri cubi de gaze prin gazoductul Nord Stream este de 43 de dolari, in timp ce prin Ucraina, costul ar scadea la 33 de dolari.

Inca o data, izolarea voita a Ucrainei poate genera pierderi imense pentru "arma cu gaze" din dotarea Kremlinului.

Nimic nou din China

Pe piata chineza, pentru Gazprom incertitudinea pare sa fie la ea acasa. Contractul de 400 de miliarde de dolari pentru livrarea Gazelor timp de trei decenii a fost prezentat ca o victorie in 2014, dar se poate transforma oricand intr-un cosmar financiar.

Investitiile in dublarea culoarelor de transport catre China si deschiderea unor noi campuri de exploatare au costuri imense.

Kremlinul a estimat o cifra de 55 de miliarde, in timp ce specialistii Gazprom sustin ca valoarea reala este de 100 de miliarde de dolari.

Nici cifra contractului nu mai este atat de sigura, la momentul semnarii intelegerii dintre Moscova si Beijing, preturile de referinta din piata de energie fiind aproape duble fata de cele inregistrate in prezent.

Una peste alta, nivelul investitiilor pe Gazprom ar trebui sa le faca in viitorul imediat se ridica la 125 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta o valoare dubla fata de cota de piata a companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pierderi Gazprom, #jocuri politice Rusia, #valoare piata Gazprom, #faliment Gazprom , #Rezultate financiare