"Afirmatiile ca Romania va inlocui Bulgaria in South Stream reprezinta propaganda a Gazprom"

Joi, 24 Iunie 2010, ora 09:54
968 citiri
"Afirmatiile ca Romania va inlocui Bulgaria in South Stream reprezinta propaganda a Gazprom"

Informatiile potrivit carora Romania va inlocui Bulgaria in South Stream reprezinta propaganda a Gazprom, considera Alex Alexiev, membru al centrului de reflectie Hudson Institute din Washington, citat de Focus News Agency si preluat de NewsIn.

Potrivit lui, decizia de a lega pretul gazului rusesc de cel al petrolului nu a fost o solutie de marketing inteleapta.

El a explicat ca tari independente de Gazprom reusesc sa coboare preturile, iar Germania, de exemplu, plateste numai 150 de dolari pe 1.000 de metri cubi de gaz, in timp ce Ucraina, Republica Moldova si Bulgaria platesc 250 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz.

Vicepresedintele Gazprom, Aleksander Medvedev, a declarat miercuri ca Bulgaria si Romania pot fi parteneri egali in South Stream, adoptand un ton mai conciliant in acest dosar.

Declaratia a intervenit la o zi dupa ce presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a spus ca South Stream si-ar putea schimba traseul pentru a exclude Bulgaria, care, in opinia sa, a dezamagit Rusia actionand prea lent in alte proiecte energetice, cum ar fi oleoductul Burgas-Alexandrupolis si centrala nucleara din Belene.

Recentele declaratii ale premierului bulgar Boiko Borisov ca tara sa s-ar putea retrage din proiectul de oleoduct cu Rusia si va sista proiectul Belene au provocat nemultumire in Rusia.

Saptamana trecuta se sugera ca Gazprom este deja pregatit tehnic sa renunte la Bulgaria si sa aleaga Romania pentru South Stream.

Costul total al constructiei South Stream este estimat la 25 de milioane de euro.

 

#bulgaria, #gazprom, #romania, #soth, #stream , #stiri Gazprom