AFP: Gazprom a devenit vectorul ambitiilor ruse

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 11:43
1364 citiri
AFP: Gazprom a devenit vectorul ambitiilor ruse

Compania rusa Gazprom, nu foarte intimidata de criza economica mondiala, lucreaza la proiecte ambitioase de expansiune motivate mai degraba de consideratii de ordin politic, decat de ordin economic, spun analistii, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Gazprom a ajuns la statutul de Minister pentru Relatii energetice externe", spune Mihail Korcemkin, directorul centrului de studii East European Gas Analysis.

"Ca un minister, este ghidat de alti factori decat profitul", a subliniat el. In conditiile recentelor operatiuni ale grupului, analistii se tem ca principala companie publica din Rusia nu are ca obiectiv, in unele cazuri, decat compromiterea unui proiect rival, fara nicio logica economica.

In iunie, acordul semnat de Gazprom pentru cumpararea de gaz azer a fost perceput ca o lovitura data proiectului european de gazoduct Nabucco, pe care l-a privat astfel de o parte a aprovizionarilor.

"Avand in vedere uriasele capacitati de productie ale Gazprom, vedem in acest acord mai multa politica decat economie", a comentat banca de investitii Renaissance Capital.

Potrivit cotidianului Kommersant, Moscova s-a oferit sa plateasca pana la 350 de dolari pe mia de metri cubi de gaz din Azerbaidjan, mai mult decat pretul pietei.

Occidentul acuza de mult timp Rusia ca amesteca energia si politica. In 2006, vicepresedintele american Dick Cheney a calificat rezervele de petrol si gaz rusesti drept "instrumente de intimidare si santaj".

Grupul rus se considera si un vector important in a ajuta Moscova sa-si restabileasca influenta in Africa.

In iunie, in cursul turneului presedintelui rus Dimitri Medvedev in Africa, Gazprom si Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC) au decis sa formeze o co-societate care va investi cel putin 2,5 miliarde de dolari in exploatarea hidrocarburilor.

Gazprom a semnat un acord de un miliard de dolari cu compania publica namibiana Namcor, ce ii va da acces la zacamintele offshore din Kudu.

Compania rusa a asigurat ca interesul sau pentru astfel de proiecte este ceva firesc pentru o societate de gaz, considerata ca fiind cea mai mare din lume.

"Suntem ca o balena, pestele ne urmeaza", a explicat Boris Ivanov, patronul Gazprom International. Insa, in opinia Iuliei Latinina, editorialista la Novaia Gazeta, "logica nu este foarte clara".

"Daca Rusia incearca sa stabileasca un monopol cumparand tot gazul din lume, acest lucru nu va duce decat la cresterea preturilor de catre cei care vand, spune ea.

Unii observatori au intrebari si in legatura cu o astfel de alianta cu NNPC intr-o tara macinata de instabilitate politica si violente.

In pofida riscurilor, Gazprom spera sa aiba un rol-cheie in livrarea de gaz din Nigeria spre Europa.

Gazprom, care detine in prezent 17% din piata mondiala a gazului si 60% din piata rusa. Puterea companiei a devenit clara in timpul conflictului ruso-ucrainean al gazelor care a dus la intreruperea livrarilor catre milioane de clienti occidentali. 

#proiecte, # Gazprom, # gaz, # acord, # Nabucco, # companie , #stiri Gazprom