AIE: Productia mondiala de gaz are un surplus masiv

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 09:43
1154 citiri
AIE: Productia mondiala de gaz are un surplus masiv

Piata mondiala a gazelor naturale este amenintata de un excedent masiv al productiei, din cauza cresterii spectaculoase a productiei din SUA in 2008 si a caderii cererii in urma crizei, ceea ce ar putea incita statele europene sa-si renegocieze in scadere pretul de achizitie, relateaza AFP.

Agentia franceza de presa citeaza un raport al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE) privind perspectivele pietei pe termen lung, publicat marti.

Anul trecut, productia de gaz a urcat puternic in Statele Unite, in urma investitiilor in exploatari de gaz de roca, devenite posibile ca urmare a aparitiei unor noi tehnologii.

"Cresterea neasteptata a productiei de gaz neconventional in Statele Unite, concomitent cu scaderea cererii legata de recesiunea actuala, ar trebui sa contribuie la formarea unui excedent urias al productiei de gaz in urmatorii ani", estimeaza AIE.

"Excedentul de productie ar putea atinge 200 miliarde metri cubi pana in 2015", a precizat directorul de studii al AIE, Fatih Birol, care a prezentat studiul la Londra.

Aceasta "revolutie tacuta" are implicatii majore pentru piata mondiala a gazului, in special prin deschiderea unor numeroase optiuni pentru cumparatorii europeni de gaz, a explicat Birol.

"Multe tari ar putea studia atent posibilitatea de a cumpara gaz natural lichefiat (GPL), mai ales in Europa", unde "doua treimi din achizitiile de gaz se fac pe baza unor contracte pe termen lung", a afirmat expertul.

Europa ar putea, de asemenea, sa incerce sa-si diversifice aprovizionarea cu gaz, prin cautarea de furnizori din zona Caspica si din Orientul Mijlociu, prin intermediul proiectului Nabucco, la care participa si Romania, potrivit studiului AIE.

In prezent, un sfert din consumul de gaze naturale ale UE este furnizat de monopolul rusesc Gazprom.

Europenii pot profita si de diferentele dintre diverse piete - americana, europeana si asiatica -, care le ofera un mijloc de presiune asupra furnizorilor traditionali de gaz - Rusia, Norvegia si Algeria - pentru a obtine revizuirea in scadere a preturilor pe termen lung, indexate in prezent dupa cursul petrolului.

Totusi, pe termen lung, provocarile raman aceleasi pentru piata petrolului: lumea trebuie sa inlocuiasca zacamintele de gaz pe care le-a epuizat si, in acelasi timp, sa satisfaca un numar in crestere de consumatori, subliniaza AIE.

Doar pentru a compensa epuizarea zacamintelor, "trebuie lansat in exploatare echivalentul a doua Rusii", a precizat Birol, subliniind ca doar o treime din productia acestui an provine din zacaminte noi.

O analiza detaliata a 600 de zacaminte de gaz, reprezentand 55% din productia mondiala, arata ca aproape jumatate din productia mondiala existenta trebuie inlocuita pana in 2030, din cauza epuizarii zacamintelor, potrivit AIE.

Rezervele dovedite de gaz pe plan mondial sunt in prezent de 180.000 de miliarde de metri cubi, ceea ce echivaleaza cu 60 de ani de consum, la nivelul actual.

Rezervele de gaz au crescut de peste doua ori fata de 1980 si s-au extins puternic mai ales anul trecut, mai ales in Orientul Mijociu si SUA. Rezervele de gaz neconventional reprezinta acum 4% din total.

Peste jumatate din rezervele mondiale sunt detinute de trei state: Rusia, Iran si Qatar, potrivit AIE. 

#aie, # productia, # mondiala, # gaz , #stiri Gazprom