Albania ar putea fi inclusa in proiectul South Stream

Luni, 30 August 2010, ora 13:05
1166 citiri
Albania ar putea fi inclusa in proiectul South Stream

Tarile vecine cu Albania sunt dispuse sa construiasca un tronson al gazoductului South Stream spre portul albanez Vlore, a anuntat premierul Sali Berisha, relateaza RIA Novosti, preluat de NewsIn.

South Stream este un proiect comun intre rusul Gazprom si italianul ENI, in valoare de 10 miliarde de dolari si care vizeaza asigurarea livrarilor de gaz rusesc pentru Europa, ocolind Ucraina.

Tronsonul maritim al gazoductului urmeaza sa treaca prin Marea Neagra.

Punerea in practica a partii tereste a proiectului a necesitat semnarea unor acorduri interguvernamentale intre Rusia si Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Croatia si Austria.

Intre timp, UE incearca sa implementeze gazoductul alternativ Nabucco, menit sa reduca dependenta Europei fata de gazul rusesc.

Nabucco nu urmeaza sa atinga Albania si nici vecinii sai cei mai apropiati, adica Serbia, Muntenegru, Macedonia si Grecia.

Gazoductele principale din Europa au in general tendinta de a ocoli Albania, in pofida faptului ca aceasta este situata intre Europa de Est si de Vest.

De abia in 2012 Albania va incepe sa fie aprovizionata cu gaz prin gazoductul TAP (Trans Adriatic Pipeline), ce va trece din Grecia prin Albania si prin Marea Adriatica spre sudul Italiei.

Albania nu este un actor important in proiectul South Stream din punct de vedere al consumului de gaz, explica un expert.

Ea "nu are nevoie sa importe gaz decat pentru a asigura dezvoltarea armonioasa a economiei sale", a precizat el.

In calitate de tara de tranzit, Albania nu prezinta interes, din cauza instabilitatii politice, dar un eventual gazoduct ce ar trece prin aceasta tara ar constitui o diversificare a cailor de transportare a gazului.

#albania, # south stream, # tronson , #stiri Gazprom