Ambasada rusa: Sursele Nabucco nu sunt garantate, South Stream este mult mai aproape de realizare

Joi, 16 Iulie 2009, ora 15:08
1029 citiri
Ambasada rusa: Sursele Nabucco nu sunt garantate, South Stream este mult mai aproape de realizare

Proiectul Nabucco nu este fezabil, pentru ca problema garantarii resurselor ramane neclara, in timp ce proiectul South Stream este mult mai aproape de realizare, apreciaza Ambasada Rusiei la Bucuresti intr-un comunicat transmis joi NewsIn.

"Dupa parerea noastra, ca si pana acum, este neclara problema garantarii resurselor care stau la baza proiectului (Nabucco - n.r.).

In aceste conditii, riscurile investitiilor cresc de cateva ori.

Toate acestea conduc la concluzia ca termenul de realizare a conductei Nabucco se amana permanent", se arata in comunicatul Ambasadei.

"De asemenea, in opinia noastra, proiectul South Stream este mult mai aproape de realizare. Acesta este fundamentat din punct de vedere al rentabilitatii, garantarii asigurarii resurselor, cererii constante pentru gazele ce urmeaza a fi livrate si a componentei investitionale", argumenteaza Ambasada.

Reactia reprezentantei diplomatice ruse intervine ca urmare a semnarii la 13 iulie, la Ankara, a Acordului interguvernamental privind gazoductul Nabucco, la care participa Turcia si patru tari din Uniunea Europeana - Bulgaria, Romania, Ungaria, si Austria.

Ambasada precizeaza ca partea rusa "a reactionat cu calm" fata de acest eveniment si deplange in acelasi timp ca problema realizarii acestui proiect "este extrem de politizata" - fara motiv, dupa cum sustine Ambasada - si folosita pentru "exagerarea problemei nejustificate a depasirii dependentei energetice foarte mari a tarilor europene de Rusia".

Europa depinde in proportie de 25% de gazele importate din Rusia si a fost afectata in doua randuri, in plina iarna, de "razboiul gazelor" dintre Rusia si Ucraina, tara prin care tranziteaza 80% din volumele de gaz importate de Europa din Rusia.

Proiectul Nabucco, sprijinit de UE si de Statele Unite, a fost conceput ca o modalitate de a diversifica furnizorii de gaz ai Europei si de a reduce dependenta UE degazul rusesc.

Daca Nabucco a fost conceput pentru a ocoli Rusia, proiectul similar al Moscovei, South Stream, a fost conceput pentru a ocoli Ucraina.

"Noi pornim de la faptul ca la baza oricarui proiect pentru retelele de transport al gazelor nu trebuie sa stea considerentele geopolitice, ci in primul rand oportunitatea economica.

Deocamdata nu se poate spune asa ceva despre Nabucco", subliniaza Ambasada rusa in comunicat. "In afara de aceasta, noi nu impartasim ideea potrivit careia proiectul Nabucco este concurentul proiectului gazoductului South Stream sustinut de Rusia.

Noi pornim de la faptul ca volumul de gaze ce urmeaza a fi livrat prin acest sistem va avea cerere asigurata in statele europene", arata Ambasada rusa.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct pentru transportarea a pana la 31 miliarde de metri cubi de gaz pe an, gaz ce provine din Asia Centrala, spre UE, trecand prin Turcia si sud-estul Europei.

Proiectul Nabucco, lansat in 2002, ar urma sa functioneze din 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro.

Gazoductul va fi realizat de o companie mixta, la care societati de gaze din sase state partenere - Botas (Turcia), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania) si din 2008 si RWE (Germania) - au participatii egale.

Liderul companiei de proiect este grupul austriac OMV. Nabucco este in concurenta cu South Stream, dezvoltat de Gazprom si compania italiana ENI, ce va lega Rusia de Bulgaria, prin Marea Neagra, ramificandu-se apoi spre sudul si vestul Europei.

Analistii au observat ca Gazprom, monopol de stat, si-a intensificat opozitia fata de constructia Nabucco, incercand sa-i atraga pe clientii si investitorii din acest proiect in cel de extindere pana in Turcia a conductei Blue Stream, care trece prin Marea Neagra.

Nabucco avea o capacitate initiala prevazuta de opt miliarde de metri cubi de gaz anual, tarile furnizoare urmand sa fie in prima faza Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, ca mai tarziu sa fie luate in considerare si Iran, Irak, Egipt sau Siria, pentru ca Nabucco sa ajunga in final la capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi.

Azerbaidjan, Georgia, Turcia si Egipt au semnat in luna mai 2009 un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco.

Acordul interguvernamental ce a fost semnat luni la Ankara defineste cadrul legal si conditiile de tranzit prin cele cinci tari - Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria - va permite investitorilor sa ceara credite pentru constructia conductei si companiilor energetice sa semneze contracte pe termen lung cu consortiul Nabucco.

Conducta South Stream va avea o lungime de 900 kilometri, primele livrari de gaze naturale prin conducta South Stream ar trebui sa inceapa in 2015, desi initial era vorba de 2013, iar costul estimat este intre 10 si 15 miliarde de euro.

South Stream va avea aproximativ aceeasi ruta ca si Nabucco, cu exceptia Romaniei.

Astfel, dupa ce va trece pe sub Marea Neagra, conducta va iesi la suprafata in Bulgaria, urmand apoi a se desparti in doua ramuri, una indreptandu-se catre Austria si Slovenia si cealalta catre sudul Italiei.

Europa de Sud si Sud-Est ocupa deja un rol important in exporturile rusesti de energie. In proiect mai sunt implicate Bulgaria, Serbia, Ungaria si Grecia.

Portiunea maritima a gazoductului South Stream ar urma sa coste intre 3 si 5 miliarde de dolari, dar exista dificultati tehnice, mai ales pe traseul submarin al gazoductului.

Astfel, noul gazoduct ar putea deveni cel mai scump proiect al Gazprom pentru cresterea furnizarii de gaz in Europa.

Initial era prevazuta pomparea anuala a aproximativ 30 miliarde metri cubi, aceasta capacitate a fost dublata ulterior la 63 miliarde de metri cubi pe an, printr-un acord semnat, in mai 2009, de Eni si Gazprom.

Analistii considera ca prin costurile ridicate si complexitatea proiectului, este posibil ca South Stream sa fie mai mult o parghie care sa permita Gazprom sa participe la proiectul Nabucco in conditii avantajoase, o ipoteza din ce in ce mai mentionata in ultima vreme. 

#proiect, # gaz, # Nabucco, # furnizori, # exporturi , #stiri Gazprom