Ambasadorul american la Moscova s-a intalnit cu presedintele Gazprom

Sambata, 14 Februarie 2009, ora 16:44
1478 citiri
Ambasadorul american la Moscova s-a intalnit cu presedintele Gazprom

Presedintele Gazprom Aleksei Miller s-a intalnit ieri cu ambasadorul american la Moscova, John Beyerle, si au examinat perspectivele cooperarii energetice intre Rusia si Statele Unite, potrivit unui comunicat Gazprom citat de RIA Novosti.

"Cele doua parti au examinat perspectivele de cooperare ruso-americana in sfera energetica. Interlocutorii au fost de acord ca aceasta sfera ofera ample posibilitati de cooperare", se arata in comunicat.

Statele Unite sunt una dintre pietele cele mai promitatoare in domeniul gazului natural lichefiat, se mai arata in comunicat. in august 2005, compania Gazprom Marketing & Trading (GMT), parte a grupului Gazprom, a semnat cu societatile Shell Western BV si BG Group un acord de furnizare de gaz natural lichefiat pietei americane. Primul transport a sosit la terminalul Cove Point (Maryland) in septembrie 2005.

In 2006 a fost infiintata la Houston (Texas) compania GMT USA, care inchiriaza capacitati de transport, tratare si cumparare a gazului natural lichefiat, si are scopul de a dezvolta pe termen lung grupul Gazprom in Statele Unite.

Intalnirea ambasadorului american cu presedintele Gazprom intervine in contextul in care noua administratie americana a lansat semnale ca doreste ameliorarea relatiei cu Rusia, care se deterioase in ultimii ani ai mandatului lui George W. Bush. De asemenea, intalnirea are loc dupa criza ruso-ucraineana din ianuarie, care a lasat fara gaz numeroase tari europene, aliate ale Statelor Unite. Oficiali rusi au acuzat chiar Statele Unite ca orchestreaza actiunile Ucrainei in aceasta criza.

Washingtonul a sustinut permanent reducerea dependentei energetice a Europei fata de Rusia si incurajeaza construirea gazoductului european Nabucco, destinat sa indeplineasca acest obiectiv.

#moscova, #ambasador, #american, #gazprom , #stiri Gazprom