Balcanii, dependenti de gazul rusesc, au nevoie de un 'inel de aprovizionare'

Vineri, 13 Februarie 2009, ora 16:22
1435 citiri
Balcanii, dependenti de gazul rusesc, au nevoie de un 'inel de aprovizionare'

Tarile balcanice a caror furnizare de gaze naturale a fost sistata in timpul disputei ruso-ucrainene vor ramane dependente de gazul rusesc, pana cand isi vor diversifica sursele de aprovizionare prin intermediul unuii viitor 'inel regional al gazului', spun astazi expertii, citati de Reuters.

Comunitatea energetica din sud-estul Europei a propus in 2006 conectarea tarilor din regiune printr-un "inel" de furnizare de 1 miliarde euro (1,29 miliarde dolari).
Pana la concretizarea proiectului, doar inchirierea de spatii de stocare in strainatate va permite evitarea unei viitoare crize de furnizare, au declarat experti din Serbia si Bosnia, la o conferinta sectoriala de trei zile de la Sarajevo.
"Nu putem asigura o aprovizionare pe termen lung pentru Bosnia anul acesta si nici macar in urmatorii trei ani", a declarat Semin Petrovici de la Institutul pentru tehnologia gazului, cu sediul in Sarajevo. "O noua criza ar putea fi solutionata doar prin inchirierea de spatii de stocare in strainatate", a adaugat Petrovici.

Expertul a spus ca Serbia, Croatia si Ungaria au o capacitate buna de stocare, dar alte tari, si mai ales Bosnia si Serbia, raman complet dependente de importurile de gaz rusesc.
"In acest moment, nu ne putem 'intarca' de Rusia, nici noi, nici Europa", a spus Eajko Simin de la compania Srbijagas.
"Depindem de aprovizionarea cu gaz rusesc, dar si ei depind de noi, pentru ca noi cumparam si platim gazul lor", a adaugat Simin.
Proiectul unui 'inel de aprovizionare' este inca un tel pe termen lung, a mai spus Petrovici.

"Proiectul nu poate fi concretizat prea curand, dar ideea este sa facem niste legaturi scurte intre tari", a mai spus Petrovici.
Vladimir Djurovic de la compania croata Plinacro a spus ca cel mai fezabil proiect actual este cel al conductei Ionico-Adriatice, care ar putea lega Croatia de conducta transadriatica - Trans Adriatic Pipeline (TAP).
O astfel de evolutie ar deschide o noua cale de furnizare care ar putea trece prin Albania si Muntenegru, din Orientul Mijlociu si regiunea caspica.
Serbia a acceptat in decembrie sa vanda industria sa petroliera monopolului rusc Gazprom, in schimbul dezvoltarii unui tronson al conductei South Stream, care ar putea transporta gaz direct in Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.

#gaz, # disputa, # aprovizionare , #stiri Gazprom