Belarusul ameninta ca restrictioneza tranzitul de gaze naturale

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 14:24
974 citiri
Belarusul ameninta ca restrictioneza tranzitul de gaze naturale

Presedintele bielorus, Aleksandr Lukasenko, a dat vineri un ultimatum de 24 de ore Rusiei pentru onorarea in totalitate a datoriilor in contul tranzitului de gaze rusesti pe teritoriul Belarusului, amenintand ca va restrictiona transportul de combustibil in caz de neplata, potrivit Ria Novosti, precizeaza Mediafax.

Belarusul sustine ca monopolul rus al exporturilor de gaze naturale, Gazprom, datoreaza Minskului 260 de miliarde de dolari pentru tranzitul combustibilului pe teritoriul bielorus.

Pe de alta parte, Gazprom insista ca a platit 228 de milioane de dolari, suma la care era obligat prin contract.

"Avertizez inca o data! Neplata completa de catre Gazprom a datoriilor pentru serviciile asigurate va avea ca rezultat suspendarea serviciilor pentru Federatia Rusa in domeniul transporturilor de hidrocarburi, petrol si gaze naturale", a afirmat Lukasenko.

Gazprom a inceput luni sa reduca livrarile catre Belarus, din cauza unor dispute legate de datorii reciproce neplatite. Presedintele bielorus, Aleksandr Lukasenko, a dispus marti intreruperea livrarilor de gaze naturale rusesti catre Europa pe teritoriul tarii sale, acuzand Moscova ca "umileste poporul din Belarus".

Compania lituaniana de gaze naturale, Lietuvos Dujos, a anuntat miercuri ca livrarile de gaze din Rusia catre Lituania si enclava rusa Kaliningrad, de la Marea Baltica, via Belarus s-au redus cu 30%.

Minskul a anuntat, tot miercuri,ca si-a onorat in totalitate obligatiile de plata catre grupul rus.

Totodata, Gazprom a indicat joi ca a platit pretul prevazut in contract pentru tranzitul gazelor naturale rusesti pe teritoriul bielorus, situatie confirmata de Minsk.

In aceste conditii, Gazprom a decis joi sa restabileasca livrarile de gaze catre Belarus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#belarus, #gaza, #tranzit, #rusia , #stiri Gazprom