Bruxelles-ul vrea sa inceapa rapid discutii cu Moscova pe tema energiei

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 09:29
1512 citiri
Bruxelles-ul vrea sa inceapa rapid discutii cu Moscova pe tema energiei

Bruxelles-ul doreste sa inceapa negocieri cu Moscova pe tema capitolului energetic din noul parteneriat UE-Rusia, a anuntat joi un responsabil al Comisiei Europene, relateaza AFP.

"Negocierile in acest domeniu nu au inceput inca. Sper ca vom reusi in curand sa incepem sa lucram", a declarat, in cursul unei vizite la Moscova, directorul general al Comisiei Europene pentru relatii externe, Eneko Landaburu, citat de Interfax.

"Scopul negocierilor este de a determina pana unde putem merge pentru a include principiile Cartei energetice intr-un nou parteneriat", a mai spus Landaburu. Carta energetica, ce vizeaza sa amelioreze securitatea aprovizionarilor energetice si sa optimizeze productia si distribuirea de energie, n-a fost ratificata de Rusia.

Oficialul european a precizat ca Rusia nu doreste sa includa in noul parteneriat principiile acestei Carte, asa cum cere Comisia, dar promite ca le va respecta.

"Este extrem de important sa ne punem de acord asupra pozitiilor care pot garanta o aprovizionare fiabila cu resurse energetice din Rusia", a atras atentia Landaburu.

Aceste declaratii intervin pe fondul unei iritari a Moscovei, dupa semnarea, la 23 martie, a unui acord intre Kiev si UE referitor la modernizarea sistemului ucrainean de gazoducte, prin care trece cea mai mare parte a gazului rusesc destinat Europei.

Raspunzand acestui acord, concernul rus Gazprom a amenintat miercuri Europa ca se va orienta catre alte piete, sporindu-si productia de gaz natural lichefiat (GNL) cu destinatia Statele Unite si Asia. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grindeanu ademenște Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
Grindeanu ademenște Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
România este interesată de un parteneriat şi de atragerea finanţărilor pe toate sectoarele de transport, le-a spus Sorin Grindeanu, miercuri, 17 aprilie, autorităţilor din Qatar, într-o...
#parteneriat, # gaz, # negocieri, # CE , #stiri Gazprom