Bulgaria se aboneaza la gazele Azerbaidjanului din 2014

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 13:09
1158 citiri
Bulgaria se aboneaza la gazele Azerbaidjanului din 2014

Bulgaria va importa incepand cu 2014 gaze naturale din Azerbaidjan in valoare de peste un miliard de metri cubi pe an, informeaza Mediafax.

"Azerbaidjanul este pregatit sa furnizeze Bulgariei gaze naturale incepand din 2014, imediat dupa ce vor fi finalizate interconexiunile cu Turcia si Grecia", se arata intr-un comunicat emis de minister dupa o intalnire la nivel de ministri intre cele doua parti.

Bulgaria are nevoie de 4-5 miliarde metri cubi de gaze pe an si depinde aproape in totalitate de importurile de la grupul rus Gazprom.

Livrarile vor incepe inainte de inaugurarea lucrarilor de exploatare Shah Deniz II, considerat o sursa cheie de aprovizionare pentru gazoductul Nabucco, se spune in comunicat.

Zacamantul azer Shah Deniz este dezvoltat de BP si Statoil alaturi de compania azera de stat SOCAR si alte firme mai mici. Resursele depozitului gazeifer sunt estimate la 1.200 miliarde metri cubi. Productia a inceput in 2006, iar inaugurarea celei de-a doua faze a proiectului, Shah Deniz II, va avea loc in 2017.

Bulgaria a inceput sa construiasca gazoducte de interconectare cu Romania, Grecia si Turcia, anticipand ca vor deveni operationale pana in 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze naturale azerbaidjan, #import gaze, #gazoduct bulgaria, #nabucco , #stiri Gazprom