Bulgaria se pregateste pentru o noua criza a gazului

Joi, 05 Martie 2009, ora 09:13
1912 citiri
Bulgaria se pregateste pentru o noua criza a gazului

Bulgaria, afectata grav in ianuarie de disputa ruso-ucraineana a gazului, a pregatit un plan de rationalizare a consumului de gaze naturale in eventualitatea declansarii unui nou conflict, a anuntat miercuri Ministerul bulgar al Economiei si Energiei, relateaza Reuters.

O purtatoare de cuvant a ministerului a spus ca ii va informa pe consumatori in avans ce cantitate de gaze naturale vor primi, in cazul in care aprovizionarea Bulgariei cu hidrocarburi rusesti prin Ucraina ar fi afectata de o noua disputa din cauza platilor.

Compania publica ucraineana Naftogaz a promis saptamana aceasta ca va plati pentru livrarile de gaze naturale rusesti de luna trecuta inaintea scadentei fixate pentru 7 martie, incercand astfel sa linisteasca ingrijorarile referitoare la o noua posibila disputa.

Platile restante ale Naftogaz catre Gazprom, monopolul rus din sectorul gazelor naturale, au reprezentat elementul central al conflictului din ianuarie ce a durat trei saptamani si a carui consecinta a fost sistarea integrala in miezul iernii a livrarilor de gaze naturale rusesti prin Ucraina catre peste zece tari europene.

Miercuri, ofiteri inarmati ai serviciilor de securitate din Ucraina au efectuat un raid la sediul Naftogaz, in cadrul unei miscari ce a parut a fi o noua turnura in lupta pentru putere dintre presedintele ucrainean Victor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko.

"Nu avem motive sa credem ca o noua criza ar fi inevitabila, dar exista probleme si ne pregatim", a relatat presa bulgara, citandu-l pe ministrul economiei si energiei, Petar Dimitrov.

Bulgaria a fost una dintre tarile cele mai afectate de criza din ianuarie, care a lasat mii de oameni fara caldura in aceasta tara si a fortat zeci de fabrici sa se inchida.

Bulgaria, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana (UE), este dependenta integral de gazul rusesc si nu are acces la rute alternative de conducte pentru aprovizionare.

Daca livrarea de gaze naturale rusesti prin Ucraina ar fi din nou afectata, companiile de utilitati din Bulgaria, care functioneaza pe baza de gaze naturale si care furnizeaza caldura si apa calda pentru orase, ar urma sa inlocuiasca gazul cu combustibili alternativi, potrivit planului ministerului.

Aprovizionarea cu gaz a peste 300 consumatori industriali ar urma sa fie rationalizata. Singura facilitate de stocare de gaze naturale din Bulgaria, amplasata la Ciren, are capacitati de a acoperi doar o treime din necesarul zilnic de gaz al Bulgariei si numai pentru aproximativ o luna.

O purtatoare de cuvant a Ministerului Economiei a spus ca rezervele folosite in ianuarie au fost restabilite aproape integral. Ea a mai spus ca Sofia a ajuns la acorduri privind importul de gaze naturale si cu tarile vecine, Grecia si Turcia, in cazul unei alte crize.

Bulgaria vrea sa isi diminueze dependenta de gazele naturale rusesti si a cerut ajutorul UE, pentru a construi legaturi care sa o conecteze cu tarile vecine, o noua fabrica de gaze naturale lichefiate si pentru a extinde capacitatile de stocare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
UE urmează să importe subtanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
UE urmează să importe subtanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
Până în anul 2026, Azerbaidjanul intenționează să crească volumul anual al exporturilor de gaze către Europa cu 17% față de 2023, până la 14 miliarde de metri cubi, a declarat...
#Bulgaria, #criza gazului, #consum, #gaze naturale, #UE , #stiri Gazprom