Bulgaria si Gazprom, parteneriat pentru South Stream

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 15:03
1248 citiri
Bulgaria si Gazprom, parteneriat pentru South Stream

Bulgaria a eliminat orice indoieli in legatura cu angajamentul sau privind proiectul rus de gazoduct South Stream, dupa ce cabinetul lui Boiko Borisov s-a decis sa semneze un acord de parteneriat cu Gazprom pentru construirea sectorului bulgar al conductei, relateaza Sofia News Agency, transmite NewsIn.

In timpul reuniunii de miercuri, guvernul s-a pronuntat in favoarea infiintarii unei companii comune cu Gazprom, pentru construirea sectorului bulgar al South Stream.

Acordul urmeaza sa fie semnat in timpul vizitei premierului rus Vladimir Putin la Sofia, de sambata.

Gazprom si Bulgarian Energy Holding (BEH) vor detine fiecare cate 50% din actiunile noii companii.

Saptamana trecuta, BEH si Gazprom au anuntat lansarea licitatiei pentru selectarea unei companii care sa desfasoare un studiu preliminar de investitii pentru construirea conductei pe teritoriul Bulgariei.

Mult-asteptatul prim pas clar catre realizarea South Stream a intervenit dupa mai multe luni de incertitudine privind soarta proiectului, pe fondul discutiilor dure din guvernul bulgar si cel rus.

Premierul rus Vladimir Putin va merge la Sofia sambata, pentru a discuta despre South Stream, dar si despre alte proiecte energetice ample, precum centrala nucleara Belene si oleoductul Burgas-Alexandroupolis.

#bulgaria, #gazprom, #south, #stream, #parteneriat , #stiri Gazprom