CE incearca sa previna o noua criza ruso-ucrainene a gazului

Luni, 29 Iunie 2009, ora 13:43
1144 citiri
CE incearca sa previna o noua criza ruso-ucrainene a gazului

Comisia Europeana a reunit luni, la Bruxelles, reprezentanti ai Rusiei, Ucrainei si institutiilor financiare internationale, pentru a incerca sa ajute Kievul sa isi achite facturile pentru gazul rusesc si sa evite, astfel, o noua criza in Europa, relateaza Newsin.

Reuniunea a inceput in jurul orei locale 9.30 (10.30 ora Romaniei) si urmeaza sa se incheie in cursul dupa-amiezii.

La discutii participa reprezentanti ai autoritatilor ucrainene si ruse, ai Naftogaz (compania energetica ucraineana), ai Gazprom (grupul energetic rus), ai Fondului Monetar International (FMI), ai Bancii Mondiale (BM), Bancii Europene de Investitii (BEI) si ai Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Obiectivul este studierea mijloacele prin care Kievul poate obtine un credit in regim de urgenta, pentru a evita un nou conflict cu Rusia si pentru a asigura, astfel, continuitatea livrarilor de gaz catre Uniunea Europeana.

Un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, iar 80% din aceasta cantitate tranziteaza Ucraina.

Reuniunea de luni va fi, probabil, urmata de altele, a avertizat Comisia, sugerand ca nu trebuie asteptate rezultate imediate.

Kievul are nevoie de un credit de 3 miliarde de euro pentru a plati livrarile de gaz rusesc, iar Moscova nu ii mai imprumuta bani.

Ucrainenii trebuie sa achite o factura destul de mare pana in 7 iulie. Daca nu va obtine acesti bani, tara risca sa nu isi poata umple rezervoarele de gaz pentru anotimpul rece, rezervoare care permit asigurarea tranzitului catre Europa.

La sfarsitul lunii mai, premierul rus Vladimir Putin a cerut UE sa ajute Kievul sa isi plateasca facturile, amenintand cu o noua criza a gazului, dupa cea din luna ianuarie.

Vineri, directorul grupului rus Gazprom, Aleksei Miller, a estimat ca Ucraina isi va plati factura pentru luna iunie, dar ar putea intampina dificultati din nou in iulie.

Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#credit, #criza, #facturi, #gaze, #gazprom, #rusesti , #stiri Gazprom