Ce inseamna pentru Rusia acordul cu China, privind livrarea gazelor naturale

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 14:26
1587 citiri
Ce inseamna pentru Rusia acordul cu China, privind livrarea gazelor naturale

Dupa mai mult de zece ani de negocieri, Rusia si China au ajuns la un acord privind furnizarea de gaze naturale in urmatorii 30 de ani, printr-o noua conducta intre cele doua tari, o tranzactie in valoare de sute de miliarde de dolari, transmit Bloomberg si Reuters.

Tranzactia va ajuta Gazprom sa-si reduca dependenta de exporturile spre Europa, care obtine aproximativ o treime din necesarul sau de gaze naturale din Rusia prin conductele care tranziteaza Ucraina.

Gazprom va livra Chinei 38 miliarde metri cubi pe an, dar compania rusa va trebui sa construiasca un nou gazoduct, ale carui costuri sunt estimate la peste 400 miliarde de dolari.

In contextul crizei din Ucraina, Gazprom cauta sa-si reduca dependenta de Europa intrand pe noi piete. Datorita acordului semnat cu China, Gazprom va reusi sa dezvolte zacamantul gigantic din estul Siberiei, aflat prea departe de actuale piete din Europa.

Contractul a fost semnat miercuri, la Shanghai, de directorul general al Gazprom, Alexey Miller, si de oficialii chinezi, la o zi dupa vizita presedintelui Vladimir Putin in China.

Anul trecut, exporturile de gaze naturale rusesti spre Europa au atins nivelul record de 162,7 miliarde metri cubi, ceea ce inseamna ca Gazprom a acoperit anul trecut 30% din necesarul de gaze naturale al Europei si Turciei, comparativ cu 26% in 2012.

Gazprom, companie controlata de statul rus, se bazeaza pe piata UE pentru 80% din exporturile sale.

#gaze Rusia China, #gaze naturale rusia, #gaze Gazprom , #stiri Gazprom