Clientii europeni ai Gazprom risca penalitati daca importa prea putin gaz

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 13:51
869 citiri
Clientii europeni ai Gazprom risca penalitati daca importa prea putin gaz

Principalii clienti europeni ai gigantului rus Gazprom risca penalitati financiare pentru ca si-au redus semnificativ importurile de gaze in acest an, relateaza, luni, cotidianul rus Kommersant, citat de AFP, informeaza NewsIn.

"Principalii consumatori de gaze din Europa, in principal Germania, Italia si Turcia, nu vor importa volumele minime prevazute in contractele semnate cu Gazprom", scrie Kommersant.

Astfel, in primul semestru tarile Europei Occidentale si-au redus cu aproape o treime (29%) achizitia de gaze rusesti, la 46 miliarde metri cubi.

"Prima care va trebui sa-si regleze factura este compania italiana Eni, pe 18 ianuarie", a declarat pentru Kommersant o sursa apropiata consiliului de administratie al Gazprom, precizand ca aceasta va fi urmata de compania turca Botas, de cele germane E.ON, BASF si RWE, precum si de cele doua companii franceze GDF Suez si Total.

Potrivit Kommersant, grupurile studiaza posibilitatea de a plati sau nu suplimentar Gazpromului, motivand ca insasi Rusia nu a achitat o indemnizatie catre Turkmenistan, atunci cand a cumparat mai putine gaze decat prevazuse pentru acest an.

De altfel, "premierul rus Vladimir Putin a permis Ucrainei sa nu plateasca amenda intr-o situatie similara", a explicat o alta sursa pentru ziarul rus.

In cazul clientilor europeni, Gazprom conteaza, insa, pe primirea de indemnizatii, afirma unul dintre responsabilii grupului, citat de Kommersant.

"Daca Eni sau E.ON iau mai putin gaz decat volumul minim garantat, vor trebui sa plateasca", a spus acesta, explicand ca ele vor trebui sa achite intre 50% si 70% din valoarea volumului.

"Pe masura ce situatia de pe piata se va imbunatati, clientul va plati restul", a adaugat responsabilul Gazprom pentru Kommersant. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plati, # gaze, # gazprom, # penalitati , #stiri Gazprom