Comisarul european pentru energie: Parteneriatul cu Gazprom trebuie sa continue

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 14:06
1398 citiri
Comisarul european pentru energie: Parteneriatul cu Gazprom trebuie sa continue

Parteneriatul dintre Uniunea Europeana si Gazprom privind importul de gaze trebuie sa continue, insa este nevoie de reducerea dependentei de Rusia si de identificarea de surse alternative de aprovizionare, a declarat, vineri, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, prezent la Bucuresti.

"Gazprom si Rusia sunt parteneri ai Uniunii Europene, iar acest parteneriat trebuie sa continue si va continua. Am inceput colaborarea in anii '60, in timpul razboiului rece, am primit gaz si am platit pentru el, dar este nevoie de diversificare. Trebuie sa avem un parteneriat cu Rusia, dar trebuie sa reducem dependenta", a spus oficialul european.

El a mentionat drept surse alternative Norvegia, Algeria, Azerbaidjan si coridorul sudic in sectorul gazelor.

"Este foarte importanta productia noastra proprie. Avem nevoie de mai multe interconectari de depozite de gaze si de tehnologii pentru a transporta gazul in ambele sensuri", a adaugat Oettinger.

Oficialul UE a subliniat ca Romania joaca un rol major in aceasta traditie, avand in vedere resursele sale de gaze de pe uscat si de pe mare.

"Este obligatoriu sa evitam dependenta si sa ne asiguram productia proprie, fie din surse conventionale, fie neconventionale", a precizat acesta.

Comisarul european pentru Energie a fost prezent, joi si vineri, la Bucuresti, pentru a participa la un summit pe teme energetice, organizat la Palatul Parlamentului.

#parteneriat UE Gazprom, #import gaze UE, #gaze rusia , #stiri Gazprom