Compania franceza EDF vrea sa participe la proiectul South Stream

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 11:44
1050 citiri
Compania franceza EDF vrea sa participe la proiectul South Stream

Grupul francez EDF vrea sa participe la proiectul South Stream, un gazoduct ce urmeaza sa lege Rusia de Europa via Turcia, relateaza marti cotidianul rus Kommersant, citat de AFP, relateaza NewsIn.

Grupul rus Gazprom si EDF "vor semna in curand un memorandum de cooperare", a declarat o sursa din Guvernul rus, citata de ziar. Documentul prevede ca grupul francez sa obtina "cel putin 10% (din actiunile -n.red.) South Stream, in schimbul semnarii unor acorduri pe termen lung pentru livrarea gazului rusesc" pentru centralele electrice ale EDF, a precizat oficialul.

Negocierile au fost lansate in urma cu sase luni si au fost accelerate in vara, potrivit aceleiasi surse. Memorandumul ar putea fi semnat la sfarsitul lunii septembrie, in cursul unei vizite a sefului Gazprom, Aleksei Miller, in Franta.

Gazprom si EDF au refuzat sa comenteze informatiile. South Stream este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop sa alimenteze UE cu gaz din regiunea caspica ocolind Rusia.

Potrivit proiectului initial, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia. Grupul italian ENI este principalul partener al Gazprom in South Stream. 

#negocieri, # proiect, # Gazprom, # gazoduct , #stiri Gazprom