Compania publica de energie si cea feroviara din Ucraina, in pragul falimentului

Joi, 28 Septembrie 2006, ora 16:02
792 citiri

Doua dintre cele mai mari companii publice din Ucraina, compania energetica Naftogaz si cea feroviara Ukrzaliznytsia, se afla in pragul falimentului, a declarat, joi, primul ministru Victor Ianukovici, citat de Reuters.Ianukovici a declarat, in cadrul unei intalniri a guvernului, ca pierderile Naftogaz ar putea atinge 1,5 miliarde de dolari in acest an, iar cele ale companiei feroviare are datorii de aproape 1,4 miliarde de dolari.

"Aceste companii se afla in pragul falimentului din cauza poverilor financiare excesive si, nu ma tem sa folosesc aceste cuvinte, administrarii criminale din ultimul an si jumatate", a mai declarat premierul Ucrainei.

Naftogaz s-a implicat, in 2005, intr-o disputa cu compania Gazprom, din cauza pretului pentru gazele naturale vandute Ucrainei. Aceasta disputa s-a incheiat in ianuarie 2006.

Gazprom a anuntat, miercuri, ca pretul gazului natural vandut Ucrainei va ramane neschimbat, la 95 de dolari mia de metri cubi, pana la sfarsitul acestui an, dupa negocieri indelungate.

Reprezentantii companiei Gazprom si oficialii de la Kiev au mai cazut de acord si asupra volumului de gaze naturale care vor fi livrate, anual, din 2007 pana in 2009, adica 55 de miliarde de metri cubi, fara insa a stabili care va fi pretul acestuia.

Disputa referitoare la tariful gazelor naturale determinase, la inceputul anului, un mic "razboi" al gazelor naturale intre Kiev si Moscova si la o scurta intrerupere a livrarilor de gaze naturale catre Ucraina, care a avut efecte negative asupra livrarilor de gaze naturale din Rusia in Europa.

Numirea, la inceputul lunii august, lui Victor Ianukovici, considerat pro-rus, in functia de premier a permis reducerea tensiunilor asupra negocierii de contracte referitoare la gazele naturale intre Rusia si Ucraina.

Ucraina a adoptat, saptamana aceasta, o strategie vizand reducerea dependentei sale fata de livrarile de gaze naturale din Rusia, dezvoltand propria sa productie de gaze naturale, de energie nucleara si creand relatii cu alti furnizori pana in anul 2010.

Consumul de gaze naturale in Ucraina depaseste 77,7 miliarde de metri cubi, anual, in anul 2006. In anul 2010, acesta va trebui sa se reduca la 71,7 miliarde de metri cubi, conform acestui document.

NewsIn

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...