Conflictul gazelor: Rusia "si-a indeplinit obligatiile", Gazprom pregatita sa reia livrarile

Duminica, 02 Noiembrie 2014, ora 11:06
1391 citiri
Conflictul gazelor: Rusia "si-a indeplinit obligatiile", Gazprom pregatita sa reia livrarile
Foto: latestnewslink.com

Rusia "si-a indeplinit obligatiile" prevazute in acordul privind reluarea livrarilor de gaze rusesti in Ucraina, incheiat joi seara intre Moscova, Kiev si Bruxelles, a anuntat sambata gigantul rus Gazprom, potrivit AFP.

"Guvernul rus tocmai a semnat un decret referitor la preturi mai reduse pentru exporturile (de gaze) catre Ucraina", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, pentru agentiile de presa din Rusia.

"Prin urmare, Rusia si-a indeplinit obligatiile care ii revin conform acordului" incheiat joi seara intre Moscova, Kiev si Bruxelles, a subliniat el, adaugand ca Gazprom este "pregatit sa reia livrarile de gaze catre Ucraina cand (compania ucraineana) Naftogaz isi va indeplini propriile obligatii".

Premierul rus a semnat un decret care stabileste pretul gazelor

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat sambata seara un decret care stabileste pretul gazelor la 378,22 dolari pentru mia de metri cubi de gaze pana la 31 martie 2015.

Dupa doua zile de negocieri, Ucraina, Rusia si Uniunea Europeana au ajuns joi seara la Bruxelles la o intelegere provizorie privind contenciosul asupra livrarilor de gaze rusesti, care asigura aprovizionarea Ucrainei, dar si a Europei de Vest, pentru perioada iernii.

Acordul se refera la lichidarea arieratelor Ucrainei, precum si la modalitatile de plata pentru livrarile pana in martie 2015.

Achitarea datoriei in valoare de 3,1 miliarde de dolari se va face in doua transe, prima - de 1,45 de miliarde de dolari - imediat, iar restul de 1,65 de miliarde de dolari pana la sfarsitul anului.

#rusia gaze, #ucraina rusia gazprom , #stiri Gazprom