Consumatorii ar putea suporta costurile de constructie a gazoductului Nord Stream

Luni, 28 Ianuarie 2008, ora 11:19
1072 citiri
Consumatorii ar putea suporta costurile de constructie a gazoductului Nord Stream

Potrivit unui expert de top din industria europeana a gazelor naturale, costurile proiectului de dezvoltare al gazoductului Nord Stream, construit de compania rusa Gazprom, ar putea fi suportate de catre consumatori, prin majorarea preturilor la hidrocarburi, informeaza BBJ.hu

Intr-o lucrare prezentata in fata Parlamentului European (PE), profesorul Alan Riley a declarat ca este de parere ca gazoductul Nord Stream, lung de 1.200 de km, ar putea creste dependenta de Rusia, intr-un moment in care Marea Britanie si alte state europene au afirmat ca doresc o diversificare a resurselor energetice, informeaza NewsIn.

Proiectul Nord Stream, ce leaga Rusia de Germania trecand prin Marea Baltica, ocoleste statele de tranzit precum Ucraina, Polonia si Belarus, aducand gazele naturale furnizate de Gazprom direct in Europa.

Nord Stream a fost puternic criticat de ecologisti, insa Riley spune ca este timpul sa ne concentram pe consecintele economice ale proiectului.

Riley va spune luni in fata comitetului pe afaceri straine al PE ca cheltuielile ar putea creste de la cinci miliarde euro (3,7 miliarde lire sterline si 7,34 miliarde dolari), la 12 miliarde euro.

Factori precum dublarea pretului la otel si competitia cu industria petroliera pentru recrutarea de personal calificat si achizitionarea de echipament, vor creste costurile proiectului Nord Stream, spune Riley, un expert in legislatia concurentei ce preda in cadrul City University, de asemea autor al lucrarii "The Russian Gas Deficit".

"Potrivit estimarilor, consumatorii europeni nu au prea multe motive sa fie optimisti: preturi la gaze naturale vor fi foarte mari din cauza constructiei si administrarii costurilor gazoductului Nord Stream", a adaugat Riley.

Consortiul Nord Stream este condus de in proportie de 51% de Gazprom, si include compania germana E.ON si firma olandeza Gasunie.

Europa primeste aproximativ 25% din gazul necesar din Rusia, insa aceasta cantitate va creste dupa intrarea in folosinta a Nord Stream in 2011.

La inceputul lunii ianuarie, guvernul Marii Britanii a atras atentia asupra nevoii de a diversifica resursele de energie, propunand construirea unei noi centrale nucleare in Anglia.

Insa acest lucru nu se va putea produce mai devreme de anul 2017.

Riley le va spune in fata PE ca Europa trebuie sa faca presiuni in ce priveste liberalizarea pietei de gaze naturale de pe continent, "ceea ce va determina rezervele de gaze naturale alternative sa ajunga mult mai usor la consumatori".

"Liberalizarea pietei gazelor naturale este o posibila amenintare a modelului economic reprezentat de Nord Stream", a adaugat Riley.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.