Contractul cu Gazprom, un mister pentru UE

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 10:06
1595 citiri
Contractul cu Gazprom, un mister pentru UE

Delegatia Uniunii Europene care s-a aflat marti in Ucraina, la invitatia Kievului, pentru a examina problemele de tranzit al gazului rusesc catre Europa a avut acces la toate materialele in afara de contractele privind gazele naturale incheiate cu Rusia, informeaza RIA Novosti. Ucraina este insa dispusa sa le puna la dispozitia Uniunii Europene , in cazul in care va fi de acord si compania rusa Gazprom, a declarat adjunctul sefului administratiei prezidentiale, Aleksandr Slapak.


"Noi le-am pus la dispozitie toate documentele necesare, mai mult, delegatia a avut posibilitatea sa viziteze punctul de control al Ukrtransgaz si sa vada, in regim real, in ce mod sunt furnizate gazele in Ucraina si in ce mod Ucraina livreaza gazele in tarile europene.


Delegatia a primit toate materialele necesare pe care le-a cerut, cu traduceri si comentarii", a declarat Slapak, marti, intr-o conferinta de presa.


"Singurul lucru pe care deocamdata nu-l putem pune la dispozitie sunt contractele noastre, intrucat avem nevoie de aprobarea celeilalte parti (Gazprom - n. r.). Insa noi am declarat ca, in cazul aprobarii Gazprom, nu vom avea nicio obiectie in a pune la dispozitia delegatiei Comisiei Europene toate contractele in baza carora s-a desfasurat cooperarea noastra cu partea rusa pana in prezent", a subliniat Slapak.


Gazprom si-a anuntat pentru joi prezenta la Bruxelles, pentru a se intalni cu membri ai Comisiei Europene si ai Parlamentului European, vorbind despre "negocieri", dar un purtator de cuvant al Comisiei nu a fost in masura sa confirme o asemenea intalnire.


Indiferent ce va fi, rusii si ucrainenii par dispusi sa reia negocierile: seful companiei publice ucrainene Naftogaz , Oleg Dubina, se va duce joi la Moscova pentru a se intalni cu omologul de la Gazprom.


Grupul rus a spus ca este "dispus sa discute zi si noapte" cu Kievul pentru a reglementa conflictul, a afirmat la Berlin vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, care a spus din nou ca "partea ucraineana este in totalitate responsabila de tot ceea ce se intampla".


Moscova si Kievul isi arunca reciproc responsabilitatea pentru conflict, Rusia acuzand Ucraina ca ca "fura" o parte din gazul din Rusia care tranziteaza teritoriul ucrainean catre Europa, in timp ce Ucraina acuza Rusia ca nu furnizeaza gazul necesar clientilor europeni.