EL PAIS: Gigantul rus Gazprom cauta sa se extinda in Balcani

Vineri, 18 Ianuarie 2008, ora 12:44
1257 citiri
EL PAIS: Gigantul rus Gazprom cauta sa se extinda in Balcani

EL PAIS (Spania) - Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, incepe joi o vizita in Bulgaria ce provoaca temeri in UE, putand consolida pozitia in Balcani a Gazprom-ului, firma detinand monopolul gazului rus, si putand ameninta planurile de diversificare a societatilor de distributie energetica din Europa.

Doua sunt proiectele care i-ar permite lui Putin sa obtina un succes deplin al vizitei sale: primul este acordul definitiv al Bulgariei de a se alatura asa-numitului 'gazoduct de sud", un traseu submarin de 900 km cu un cost de 10.000 milioane de dolari, stabilit de Gazprom si ENI en 2007, dar care are nevoie de Grecia si Bulgaria pentru a fi pus in aplicare; al doilea proiect se refera la pachetul de control al firmei care detine monopolul petrolului sarb Naftne Industrije Srbije (NIS), pe care Gazprom intentioneaza sa o cumpere ieftin, cu vagi promisiuni pentru Belgrad despre o eventuala participare a sa la 'gazoductul de sud".

In ajunul vizitei liderului rus - la care va participa si presedintele Gazprom si candidatul favorizat de Kremlin la viitoarele alegeri prezidentiale, Dmitri Medvedev - exista indicii ca nici unul din cele doua proiecte nu ar fi prea copt. Daca ar fi, Putin si-ar adjudeca un succes comparabil cu cel din 2007, cand s-a asigurat ca distributia de gaze din Turkmenistan, Uzbekistan si Kazahstan va trece si pe viitor prin teritoriul rusesc, prin intermediul gazoductului de pe malul Caspicii, impotriva incercarilor facute de UE si SUA de a face ca Asia Centrala sa se alature unei rute trecand pe fundul marii, care sa ocoleasca Rusia.

Ministrul afacerilor externe Serghei Lavrov a dezmintit la o televiziune sarba faptul ca Putin ar urma sa se intalneasca cu liderii acestei tari la 18 ianuarie, la Belgrad. Media occidentale mentionasera posibilitatea ca liderii sarbi sa vina la Sofia in vederea semnarii unui acord cu Putin in timpul vizitei lui.

Gazoductul de sud rivalizeaza cu gazoductul Nabucco, un proiect sustinut de UE care prevede 3.300 km de traseu, din Iran si Azerbaidjan via Turcia si Bulgaria. La Nabucco mai participa si Romania, Ungaria si Austria. Bulgaria depinde total de gazele rusesti si, in cadrul strategiei Kremlinului privind sudul Europei, ea ar putea deveni principalul nod de distributie al gazoductului de sud spre diverse directii ale continentului.

Rusia a sustinut Belgradul in criza din Kosovo, dar politicienii sarbi nu sunt de acord sa cedeze controlul asupra NIS drept recompensa. "Nu putem da NIS in schimbul a nimic, din considerente politice", a declarat presedintele Boris Radic.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.