Energie: pozitia Gazprom, amenintata de sursele alternative

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 14:46
1231 citiri
Energie: pozitia Gazprom, amenintata de sursele alternative

Pozitia grupului rus Gazprom de lider mondial in domeniul aprovizionarii cu gaze naturale este amenintata de numarul mare de companii care investesc in productia de gaze din surse alternative, potrivit publicatiei ruse Vedomosti, preluata de agentia Ria Novosti. 

Companiile se orienteaza tot mai mult spre sursele alternative de extragere a gazelor naturale, precum sisturile bituminoase sau zacamintele de carbune, in conditiile in care Rusia, Qatar si Iran refuza sa primeasca investitori straini pentru exploatarea depozitelor de gaze.

Cele trei state detin jumatate din rezervele de gaze naturale din intreaga lume, informeaza Mediafax.

Rezervele alternative de gaze, la nivel global, se cifreaza la circa 1.000.000 miliarde de metri cubi, potrivit estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica.

In schimb, sursele traditionale de gaze pot asigura o productie de 194.000 miliarde de metri cubi, indica datele Gazprom.

Proiectele alternative de gaze au permis SUA sa depaseasca anul trecut Rusia si sa devina lider mondial la capitolul productie de gaze naturale, cu 745,3 miliarde de metri cubi extrasi, fata de aproape 583 miliarde de metri cubi pentru Rusia.

In 2009, sursele neconventionale au asigurat doar 10% din productia de gaze a SUA.

Proportia a urcat insa la 40% in prezent si ar putea avansa pana la 60% in 2020, noteaza Vedomosti.

Dezvoltarea mijloacelor de extragere a gazelor va permite Statelor Unite sa renunte complet la importuri, in prezent cu o pondere de 16% in consum.

In urma cu trei ani, Statele Unite evaluau posibilitatea de a importa gaze lichefiate, inclusiv din Rusia.

In prezent, astfel de planuri nu mai exista, subliniaza publicatia rusa. 

#gaze, #gazprom, #lider, #mondial, #productie , #stiri Gazprom