Firtas: Ucraina ar trebui sa infiinteze un consortiu alaturi de Gazprom

Luni, 02 Februarie 2009, ora 09:36
1202 citiri
Firtas: Ucraina ar trebui sa infiinteze un consortiu alaturi de Gazprom

Miliardarul ucrainean Dmitri Firtas propune un consortiu ruso-ucraineano-european pentru tranzitul ucrainean de gaz, pentru a garanta aprovizionarea cu gaz a Europei, dupa disputa de luna trecuta, a declarat

Firtas controleaza 45% din actiunile companiei RosUkrEnergo, unicul importator de gaz in Ucraina din 2006, in timp ce omul de afaceri ucrainean Ivan Fursin are 5%, iar Gazprom 50%. Acordul incheiat intre Moscova si Kiev in 19 ianuarie pentru a pune capat crizei gazului prevedea eliminarea intermediarilor, deci a RosUkrEnergo.

Potrivit lui Firtas, citat de Moscow Times in editia electronica, investitorii rusi, ucraineni si europeni ar putea detine fiecare cate o treime din consortiul propus. "Sunt convins ca ar trebui infiintat un asemenea consortiu", a spus Firtas. "Avand in vedere ca gazul rusesc merge spre Europa, companii precum E.ON din Germania, Gaz de France si Wingas ar trebui sa fie interesate".

Miliardarul ucrainean propune ca Ucraina sa contribuie la consortiu cu sistemul sau de conducte
, care ar putea valora circa 20 de miliarde de dolari. Gazprom ar putea contribui cu zacaminte de gaz care sa furnizeze 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an in urmatorii 25 de ani, in timp ce companiile europene ar investi bani.

Nici purtatorii de cuvant a companiilor Gazprom si Naftogaz, nici cei ai companiilor europene mentionate nu au comentat aceasta propunere.


Firtas, in varsta de 43 de ani, are o avere estimata la 3,8 miliarde de dolari, potrivit revistei poloneze Wprost, si are afaceri in special in energie, industria chimica si constructia de conducte.

RosUkrEnergo a fost infiintata in 2004 de "politicieni de top rusi si ucraineni" pentru a importa gaz din Asia Centrala in Ucraina, potrivit site-ului companiei.

Premierul ucrainean Iulia Timosenko a spus ca in urma acordului cu Rusia, Ucraina a cumparat 11 miliarde de metri cubi de gaz apartinand RosUkrEnergo, care s-ar afla in prezent in depozitele ucrainene. Firtas a negat, spunand ca RosUkrEnergo nu a facut nicio vanzare catre Guvern si ca gazul respectiv este destinat Poloniei, Romaniei si Ungariei.

Creata in 2004, compania este inconjurata de controversa. RosUkrEnergo afirma ca acopera 75% din necesitatile Ucrainei de gaz natural. Are o echipa de doar patru persoane, cu sediul la Zug, un canton elvetian cu reguli fiscale atractive, apreciat mai ales de societatile de trading. RosUkrEnergo cumpara cantitati mari de gaz de la Uzbekistan, Turkmenistan, Kazahstan, apoi livreaza Ucrainei 80% din aceste volume. Cei 20% ramasi merg pe pietele poloneza, ungara si romana.

Politica sa in materie comerciala ridica numeroase intrebari pentru specialistii din sector. De ce societatea cumpara gazul de la trei foste republici sovietice si nu de la Rusia si mai ales de ce accepta sa revanda in pierdere Kievului, pretul pentru ucraineni fiind pana de curand de 179,5 dolari mia de metri cubi, sub pretul de cumparare, de 179,9 dolari. Compania recupereaza prin cei 20% livrati Poloniei, Romaniei si Ungariei, care cumpara la cursul pietei, platind de doua ori mai mult (circa 400 de dolari).

Societatea a avut in 2007 o cifra de afaceri de aproape zece miliarde de dolari si un profit net de 795,2 milioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazprom, #ucraina, #actiuni, #livrari, #gaz , #stiri Gazprom